Rețeta pentru varză murată

varza murata

Fie că o folosim pentru sarmalele de Crăciun sau ca salată simplă de varză ori varză a la Cluj, nu ar trebui să ne lipsească din gospodărie. Să o prepari e mai ușor decât crezi. Iată rețeta:

INGREDIENTE
• 20 de verze mici, cu frunză subțire
• 8 legături de cimbru uscat
• 15 crenguțe de mărar uscat
• 1-2 mâini pline de piper boabe
• 1, 5 kg sare

MOD DE PREPARARE
Varza își păstrează proprietățile miraculoase chiar și după ce intră în fermentație, astfel că, un consum regulat de varză murată îi furnizează organismului vitaminele, antioxidanții și enzimele de care are nevoie. Varza murată este ideal de consumat în dieta pentru tratarea ulcerului, dar și în dietele de slăbit alături de ciorba de varză.

Cum să faci varză murată:
1. Spală verzele pe rând, scobește-le de cotor și acolo toarnă puțină sare.
2. Adaugă pe fundul butoiului/butoaielor o parte din condimente. Apoi îndeasă bine, fiecare varză, pe rând, cât mai înghesuit posibil. Printre căpățâni, presară condimentele și restul de sare, astfel încât să ajungă peste tot. Toarnă apă deasupra.
3. Nu te îngrijora dacă îți rămân verze pe dinafară. Închide butoiul, pune ceva greu deasupra (pentru ca verzele să fie complet scufundate în saramura care se va forma) și deschide-l în 2-3 zile. Verzele dinăuntru se vor mai lăsa, și tu mai poți adăuga ce nu a încăput inițial.
4. Când vezi că începe să se formeze spumă la suprafață, e semn clar că fermentarea a început. Acum începe pritocirea (suflarea aerului înăuntru, cu ajutorul unui furtun), care trebuie făcută o dată la 3 zile, până la 3 săptămâni.
5. După circa 1 lună, varza se acrește.

Sursa – retete.unica.ro

Parteneri