Sâmbătă e pomenită Sfânta care ajută mamele de fete

 

La data de 17 septembrie, în Calendarul Ortodox, este pomenită Sfânta Sofia. Dar atât Biserica Ortodoxă, precum și cea Catolică le pomenește pe cele care ar trebui să fie urmate ca exemplu întru credință, Sfânta Sofia cea plină de înțelepciune și cele trei fiice ale sale, Pistis, Elpis și Agapis.
Numele Sfintei Muceniţe Sofia se traduce prin înţelepciune. Numele celor trei fiice ale ei simbolizează marile virtuți creștine: Pistis – credinţa, Elpis – speranța sau nădejdea şi Agapis – dragostea. Toate sunt modele de viață creștină. Au avut multe de îndurat în numele credinței. Însă tot ce au pătimit le-a adus mucenicia.
Sfânta Sofia ne ocrotește
Sfânta Sofia și fiicele ei au trăit la Roma, pe vremea domniei împăratului păgân Adrian. Sfânta Sofia a fost căsătorită, dând naștere celor trei fiice. A rămas văduvă, însă, fiind o femeie înțeleaptă și extrem de chibzuită, după moartea soţului a rămas singură, trăind în rugăciune. A fost pentru fetele ei un model, crescându-le cu multă dragoste și educându-le în spiritul credinței creștine. Fiind frumoase și deștepte, fetele au fost mereu curtate de persoane importante și chiar de fețe împărătești. Numai că ele nu-și ascundeau credința, așa că au fost pârâte la împărat, din invidie pentru că nu răspundeau avansurilor celor care le curtau.

Continuarea, pe libertateapentrufemei.ro