AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Scrisoarea lui Ilie Șerbănescu pentru concetățeni, spre trezire

Cu toate că scrisoarea către concetățeni a lui Ilie Serbanescu e mai veche de un an și am mai publicat-o la data transmiterii ei, o reluăm fiindcă rămâne integral valabilă. Nimic nu a apărut nou sub soare. Totul rămâne cum a fost – adică întunecat.

„Dragii mei concetateni,

Aici m-am nascut, mi-am petrecut copilaria, mi-am facut studiile si am muncit pana cand am iesit la pensie. Am muncit 42 de ani din care 22 pentru propasirea socialismului si 20 pentru dezvoltarea capitalismului si a democratiei de la care am sperat mult mai mult. Acum sunt la pensie. Sa nu credeti cumva ca m-am pricopsit. Imi petrec anii chivernisind banii de pensie in primul rand pentru plata facturilor. Stiti si dumneavoatra, poate mai bine ca mine, ca viata de bucurestean te obliga la folosirea unor servicii si facilitati publice indispensabile cum ar fi curentul electric, gaze, apa curenta, cablu tv, internet, telefon si cate altele. Tot uitandu-ma prin facturi am observant un lucru pe care as vrea sa vi-l impartasesc si dumneavoastra.

Si anume ca eu, ca si dumneavoastra, platesc apa la o companie numita Apa Nova, care e o companie frantuzeasca, dar imi vinde apa romaneasca pentru ca, cu siguranta, nu o aduce din Fransa. Asadar, eu, atunci cand fac dus sau cand imi fac un ceai, il fac cu apa romaneasca, dar banii mei pleaca in Franta. Curentul electric il platesc la o companie italiana numita Enel. Prin urmare, cum am aprins un bec, am deschis o supapa prin care banii mei se scurg in Italia. Sunt convins ca nici Enel-ul nu-mi vinde curent italian. Gazul metan il platesc la GDF Suez (Gaz de France Suez), firma tot frantuzeasca, ce imi vinde mie si multor altora gaz metan romanesc, dar banii nostri pleaca la Paris sa se integreze in UE.

Telefonul, indiferent ca-l platesc la Telekom , Vodafone, Orange sau Cosmote, cum deschid gura sa zic ceva la telefon, cum imi mai zboara din portofel niste bani catre zari straine. Cablul TV si internetul le platesc la RCS & RDS. Astia, marturisesc ca nu stiu de unde sunt, dar am auzit ca patronul lor, pe nume Zoltan Teszary, locuieste la Budapesta si nu stie nici el daca mai e roman sau european. Ce sa va mai spun ca, daca bag benzina in rezervor, m-am integrat si cu masina in Europa, ca nu mai e in tot Bucurestii un PECO romanesc. Fereasca Dumnezeu de vreun imprumut la banca, pe care marturisesc ca nu l-am facut, dar sunt sigur ca multi au fost nevoiti sa-l faca si acum platesc dobanzi grele si comisioane catre banci straine fiindca in Bucuresti, in afara de CEC, nu mai e nici o banca romaneasca.

Asadar, ne integram cu succes si in sistemul financiar european, cu portofel cu tot. Daca umplem cosul cu merinde la supermarket, pentru indestularea familiei, iarasi aruncam cu banii peste mari si tari, fiindca marfa e aproape 90% de import. Asadar, cam astea sunt urmarile politicii de privatizare a celor care au condus tara in ultimii 24 de ani. Am fost predati la pachet, pe post de consumatori captivi, unor companii straine care ne calculeaza preturile in euro, desi noi suntem platiti in lei! Pe facturi, preturile cresc fara sa ne intrebe nimeni, desi noi avem un contract cu fiecare din aceste companii de utilitati. Cat mai poate dura o asemenea hemoragie financiara? Dar sa stiti ca situatia asta nu e specifica doar Bucurestiului. Ea se regaseste in toate marile orase din tara.

Toata lumea consuma si nimeni nu mai produce nimic, iar banii romanilor se scurg in afara tarii. Pagubele sunt uriase! Au disparut, in ultimii 24 de ani, peste 1.200 de intreprinderi productive: fabrici, uzine, combinate, cooperative, sisteme de irigatii si cate altele! In Romania, Primul Razboi Mondial, Al Doilea Razboi Mondial si cutremurul din 1977 nu au distrus 1.200 de intreprinderi. Politicienii ultimilor 24 de ani au reusit performanta! Nici bomba de la Hirosima si bomba de la Nagasaky nu au reusit performanta asta, e dovedit statistic. Prin urmare, politicienii nostri din ultimii 24 de ani sunt mai rai ca bomba nucleara. Nu mai vorbesc de recordul de a creste datoria publica la 20 miliarde de euro. I-au spus datorie publica, desi nu ne-au intrebat pe noi, poporul, atunci cand au contractat-o, dar ca sa fie siguri ca e datoria noastra, a poporului si ca noi o vom plati. Noi si nepotii nostri!

Cat mai poate dura o asemenea situa?ie? Ce fel de tara le vom lasa noi mostenire copiilor si nepotilor nostri?! Multi dintre ei cauta de pe acum sa-si faca o situatie prin alte tari. Cifre neoficiale spun ca vreo 4 milioane de tineri romani muncesc in strainatate si din generatiile care se ridica mai toti vor sa plece, fiindca este o adevarata performanta sa-ti gasesti un loc de munca in tara ta. Nimeni nu cere de pomana. Toata lumea doreste un loc de munca! Fara productie autohtona de bunuri, doar cu consum si servicii, si alea livrate de straini, vom pieri ca tara si ca neam in cativa ani de zile. Acest lucru trebuie sa inceteze si Romania sa-si recapete controlul asupra serviciilor publice si asupra intregii economii! Serviciile publice sunt afaceri cu clienti captivi. Ele trebuie sa fie in mana romanilor, a statului roman, altfel ne vom trezi cu preturi din ce in ce mai mari! Dumnezeu sa ne lumineze mintea! In caz contrar, vom trage apa la Bucuresti si vom face plata la Paris, ca si pana acum! Fa un bine tarii tale! Citeste si da mai departe!

Ilie Serbanescu, pensionar, cetatean român, fost doctor in economie, fost ministru, Fost…

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!