Șerban Cionoff: DOAMNA MUNŢILOR A URCAT SĂ CÂNTE PRINTRE STELE

De acum două zile, suntem mai săraci cu un noian de cântece! „Doamna Munţilor”, atât de îndrăgita interpretă a cântecelor din zonele Sibiului, Lucreţia Ciobanu, a urcat să cânte printre stele.
Peste nu multă vreme ar fi împlinit 91 de ani , dar , se pare, acolo sus, în depărtările albastre, celeşti, era poate mai multă trebuinţă de harul şi de melosul său decât aici, în această lume ameţită de goana agoniselii şi a înavuţirii, care au transformat până şi creaţiile spiritului sau fiinţa noastră sufletească în marfă de tarabă la cheremul unor samsari din lumea anostă a unui show-bizz trivial şi agresiv.
Aşa se face dacă, în urmă cu numai doi ani, nu au fost prea mulţi aceia care s-au gândit să marcheze împlinirea a 60 de ani de când tânăra Lucreţia din Topârcea, de pe meleagurile Sibiului, obţinea-la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor desfăşurat la Bucureşti- prima mare distincţie din îndelungata şi prestigioase ei carieră. Avea, pe atunci, doar 19 ani şi o carieră minunată înaintea sa.
Peste câţiva ani, elev de liceu la Caracal fiind, am văzut-o şi am auzit-o într-un recital , pe scena impresionantului edificiu al Teatrului Naţional din oraşul nostru şi m-am numărat , pot spune asta cu aceeaşi emoţie şi azi, printre cei care, după recital, a aplaudat-o minute în şir şi a bisat-o cu frenezie. Avea, Lucreţia Ciobanu, o voce amplă, cu rafinate nuanţe care traduceau o infinitate de stări sufleteşti şi o bogăţie de trăiri şi de vibraţii intime pe care numai un Artist născut (şi nu făcut prin nu mai ştiu ce atelier de confecţionat vedete de o zi!) le putea primi prin Darul Divin.
Larga ei recunoaştere, atât aici, acasă, unde a primit înalte distincţii ale Statului, dar, deopotrivă, aplauzele şi admiraţia cu care i-au omagiat cântecul publicul din America sau de pe alte meleaguri unde Lucreţia Ciobanu a reuşit să fie un minunat mesager al Melosului şi al Ethosului Românesc, au venit să răsplătească o Viaţa al cărei crez ardent artista însăşi l-a exprimat atât de simplu şi de convingător: „V-am cântat, peste 50 de ani, fiindcă v-am iubit”.
Zbor lin , printre stele,Lucreţia Ciobanu, Doamnă a Munţilor şi, de-acum înainte, celestă voce a Armoniei Sferelor Celeste!