• Home
  • De la prieteni
  • Șerban Cionoff: Dubla provocare – diplomatică – a lui Titus Corlățean

Șerban Cionoff: Dubla provocare – diplomatică – a lui Titus Corlățean

serban-cionoff-150x150Toată lumea ştie, nu-i aşa?, că ministrul de externe, Titus Corlăţean, nu e omul care să „spargă ecranul”. Adică nu face declaraţii fulmicotonante, nu se lansează în sonore tirade propagandistice de pe urma cărora să culeagă aprecierile galeriei pe motiv că „le-a zis-o!”
De aceea, nu m-am mirat prea tare văzând că recenta sa declarație de presă a trecut aproape neobservată. Fără a stârni, măcar până la ora la care scriu aceste rânduri, alte comentarii sau ecouri, deşi tema abordată şi mesajul, civilizat dar răspicat, transmis, sunt de natură să ne intereseze în mod cu totul deosebit pe foarte mulţi dintre noi.
Mă refer la declaraţia ministrului Titus Corlăţean referitoare la poziţia Parlamentuliui României faţă de Acordul de liber-schimb dintre UE şi Canada: „O spun public: personal, nu cred că Parlamentul României şi că parlamentarii români vor ratifica acordul respectiv dintre U.E. şi Canada fără ca autorităţile canadiene să adopte o măsură corectă faţă de libera circulaţie a cetăţenilor români”. Şi, mai departe: „Aceste lucruri se transmit pe în mod firesc canale diplomatice, dar pot să confirm public că va fi extrem de dificil ca acest Acord să treacă prin Parlamentul României, pentru că parlamentarii români au la rândul lor o aşteptare legitimă pentru interesul cetăţenilor români şi pentru luarea acestei decizii favorabile şi legitime privind libera circulaţie”.
Este vorba, fireşte, despre chestiunea eliminării vizelor impuse, de către Canada, cetăţenilor români şi aflate, încă, în vigoare.
Această declaraţie este cu atât mai demnă de atenţie cu cât ea vine la scurtă vreme după ce Stephen Harper, premierul canadian, anunţa anularea regimului obligativităţii vizelor de călătorie în ţara sa pentru cetăţenii cehi. Şi, fară să confund relaţia de succesiune cu relaţia de cauzalitate şi consecvent principiului: „dacă evenimentul X se produce după evenimentul Y aceasta nu însemnă că evenimentul Y este cauza evenimentului X”, nu pot să nu observ că premierul candaian a făcut această declaraţie, la Bruxelles, în conferinţa de presă la care a luat parte împreună cu preşedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia semnării Acordului de liber-schimb. După cum nu trebuie să uităm nici faptul că, la 12 septembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care modifică Regulamentul 539/2001, în sensul că UE poate să reintroducă sistemul vizelor pentru cetăţenii Canadei şi ai Statelor Unite ale Americii, dacă cele două state nu renunţă la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii unuia sau mai multor state europene.
Pe scurt lucrurile se prezintă aşa: pe de o parte, în momentul de faţă, doar românii şi bulgarii mai au nevoie de vize de călătorie în Canada, ceea ce şi face ca declaraţia categorică a ministrului Titus Corlăţean, iar, pe de altă parte, Acordul de liber-schimb dintre UE şi Canada treuie să fie ratificat de către fiecare dintre cele 28 de state membre UE, respectiv de către Parlamentul European.
Aici este cheia întregii poveşti: autorităţile de la Praga au anunţat în mod repetat şi insistent că nu vor ratifica Acordul dacă problema vizelor nu va fi rezolvată. Şi iată că a fost rezolvată! De data asta, relaţia de cauzalitate între evenimente luând, categoric, locul celei de simplă succesiune temporală.
Putem spune că, prin titularul său, Ministerul român de Externe şi-a făcut datoria! S-a pronunţat, la momentul potrivit şi în termeni potriviţi. Altfel spus: a lansat un prag de aşteptare – eu i-aş spune chiar „o provocare diplomatică” -, atât pentru mai marii UE, cât şi pentru preşedintele şi pentru premierul României, „la pachet”.
Iar dacă în ce priveşte poziţia factorilor de decizie ai Uniunii Europene nu m-aş angaja acum în pronosticuri, în ceea ce priveşte poziţia pe care o aştept din partea celor doi oameni-cheie în angrenajele statului de drept din România, aici cred că pot spune două-trei vorbe.
Ideal ar fi ca, preluând mesajul lui Titus Corlăţean, preşedintele Traian Băsescu, precum şi primul ministru, Victor Ponta , aflaţi acum, tocmai la Bruxelles şi tocmai la un important forum al Uniunii Europene, să îl prezinte şi să îl susţină, ca fiind ceea ce este! Un mesaj al României şi al românilor.
Şi, fără optimisme de circumstanţă, am motive să cred că Victor Ponta va face lucrul acesta.
În ceea ce îl priveşte pe Traian Băsescu m-aş bucura ca, măcar de data asta, prejudecăţile, orgoliul şi ranchiuna să nu prevaleze asupra Interesului Naţional. Nu de alta, dar pentru încă vreo 59 de săptămâni, el mai este (şi) preşedinte al tuturor românilor!

Parteneri