Șerban Cionoff: EVAZIUNEA FISCALĂ, GARANTATĂ PRIN CONSTITUŢIE?!

 Nici nu apucase să se usuce cerneala semnăturii premierului Victor Ponta pe documentele care consfinţesc rectificarea bugetară că, iată, Curtea Constituţională i-a şi aplicat o scatoalcă zdravănă peste mână. Fiindcă asta a făcut onor instituţia de casă a lui Traian Băsescu et comp declarând ca neconstituţional Codul Insolvenţei.

 Nu voi intra acum în păienjenişul raţionamentelor complicate şi specioase la capătul cărora onoraţii juraţi ai Curţii au dat verdictul, dar  nici nu pot să nu imi exprim uimirea văzând viteza de reacţie cu totul ieşită din comun de care s-a dat dovadă în acest caz. Viteză de reacţie pe care, vrând-nevrând, trebuie să o înţeleg şi ca pe o dovadă a deschiderii prestigioasei instituţii faţă de o solicitare expresă venită din partea Avocatului Poporului.

 Nu  pot şi nu am de ce să contest dreptul onor instituţiei cu acronimul C C. de a respinge din start acele acte normative pe care le găseşte a nu răspunde literei şi spiritului Legii Fundamentale a României. (Aici deschid o paranteză şi vor rog să nu confundaţi iniţialele- C C- în vigoare azi, cu cele ale defunctului organism suprem al partidului-unic, deşi, dacă stau şi mă gândesc mai bine, parcă-parcă nişte atitudini de monopartid acţionând la comandă politică unică nu sunt greu de depistat. Am închis paranteza…!)

Distribuie prietenilor

 Problema este dacă, nu care cumva, o dată cu această decizie, Curtea Constituţională a întins o mânuţă de sprijin, şi încă una zdravănă!, acelor agenţi economici dedulciţi de ani de zile la neplata taxelor şi impozitelor către stat pe care îi viza Codul proaspăt respins?

 Nu de alta dar, după cum ştim cu toţii recitificarea de buget, proaspăt operată de către Executiv, a fost una negativă, datorită fiind tocmai nerealizării „veniturilor bugetului general consolidat faţă de program” . Mai pe româneşte zis, a unei găuri de 3,71 miliarde lei. Ai cărei autori sunt- ghici ghicitoarea mea!- exact evazioniştii de calibru care căpuşează cu mult spor(pentru ei şi ai lor) bugetul ţării.

 Ce părere aveţi, după toate astea, despre noua ispravă a elitei legii şi legalităţii reuniţi sub cupola Curţii Constituţionale? Nu-i aşa că reprezintă o nouă şi admirabilă confirmare a „măreţiei legii” , după cum pluviatil-emoţionant se exprimase însuşi dl Augustin Zegrean-personal.

 Drept pentru care, dacă tot a luat Curtea Constituţională sub aripa-i ocrotitoare pe evazioniştii de profesie, atuci ar trebui să ducem lucrurile până la capăt şi să înscriem, în Constituţie, evaziunea fiscală la locul de (ne) cinste pe care şi l-a câştigat cu atâta trudă şi cu atâta pricepere.

 Ca drept fundamental, profund democratic şi modern.

  Dacă nu chiar ca o înaltă îndatorire a falnicilor purtători de stindard şi promotori neobosiţi ai măreţului nostru „capitalism de cumetrie şi de tarabă”!