Șerban Cionoff: „HAIDEŢI PE NET, SĂ BATJOCORIM LIMBA ROMÂNĂ ÎMPREUNĂ!”

Nu este pentru prima oară- şi sunt convins că nici pentru ultima oară!- când mă enervez ca prostul văzând şi auzind cum, în nişte aşa-zise spoturi publicitare, limba română este batjocorită fără drept de apel. Iată, nu mai departe de acum câteva secunde, am văzut ultra-tembela reclamă la un serviciu al firmei „Vodafone” cere ne îndemna de zor: ”haideţi pe net, să bucătărim împreună”. Aşadar, un nou verb în lexicul nostru:„a bucătări-bucătărire”. O teribilă inovaţie lingvistică prin care desueta expresie: „a găti ceva/ face de mâncare în bucătărie” este trimisă la coşul de gunoi. Bravo naţiune, hala să îţi fie!
Fără doar şi poate, se vor găsi nişte firoscoşi care să îmi aducă aminte că limba română este o limbă vie şi,pe cale de consecinţă, trebuie să ţină seama de schimbările din societate şi să facă loc inovaţiunii. Merci frumos de precizare, dar eu mă cutremur când văd la ce suplicii se dedau inovatorii noştri de trei lulele, trei surcele.
Nimic nou sub soare! Cu un veac si ceva în urmă Chiriţioaia vorbea despre „furculision”, fiindcă, mdeh, erau la modă fraţuzismele, după care au urmat nemţismele, apoi sovietismele. Acum gata!, toţi yankeizăm în draci! Nu ai loc să tragi un strănut că totul este „ok” sau „trendy” sau „cuuul”. Ca să nu mai vorbesc despre „şeruială” sau despre „gadgeturi” ş a m d
Cum vreo zece ani în urmă, mai retrograd fiind eu din firea mea, stam şi mă miram de mama focului de răspunsul pe care o duducă super-mondeniza(n)tă mi l-a dat atunci când a întrebat-o despre soarta unui textişor pe care avusesem onoarea să îl scriu pentru uzul unei persoane din „staff”: „Am predat textul domnului X, acum aşteptăm okeizarea”.
Asta era acum zece ani, iar verbul „ a okeiza-okeizare” e , azu, floare la ureche. Şi, cu siguranţă, aşa va rămâne, fiindcă trebuie să fim şi noi trendy, nu-i aşa?
Să mă mai mir , atunci, dacă,nici până acum, instituţia bugetivoră numită CNA se face că habar nu are de acest viol în bandă căruia îi cade victimă, zi- de-zi, ceas-de-ceas, pas-cu-pas, biata noastră limba românească?
Nu, nu mă mai mir! Aştept, resemnat, okeizarea!…
Şerban CIONOFF