Șerban Cionoff: MARELE LICURICI CITEŞTE PRESA?

 

Frumos gestul A M PRESS de a consemna comentariul Marinei Constantinoiu din „Jurnalul Naţional” referitor la ecourile pe care le-au avut în presa americană- mă refer la relatarea  Agenţiei Associaited Press preluată de către cotidianul „Washington Post”, aceste două entităţi reprezentative ale mass media din ţara Marelui Licurici- tragedia din Munţii Apuseni şi, în mod deosebit, impotenţa criminală de care au dat dovadă anumite  instituţii ale statului. Asta însemnă că solidaritatea de breaslă întru aflarea şi promovarea adevărului nu a dispărut sub grohotişul invidiei meschine şi a ambâţului stupid megaloman al unor aşa- zişi „formatori de opinie” de a fi ei, singurii!, cei care deţin şi editează adevărul absolut.

Dincolo de referirile critice la adresa Executivului care, prin anumite instituţii aflate în directa sa subordonare, are şi răspunderi certe în acest sens, relatarea prestigioasei agenţii americane de ştiri, preluată de către cotidianul menţionat, face câteva corecte remarci privind reacţia opiniei publice şi a mass media. Nu ştiu dacă termenul ”enervare” este cel mai potrivit pentru a descrie starea de spirit pe care a generat-o nenorocirea, dar cred că distinşii gazetari americani au fost foarte aproape de adevăr.

Distribuie prietenilor

Depăşind, însă, nivelul strict emoţional al lecturării relatărilor din presa americană, aş avea, totuşi,câteva nelămuriri.

-1) Înţeleg că s-a arătat cu degetul către Executiv şi nici nu am de gând să pledez pentru derobarea de responsabilităţi a factorilor guvernamentali. De altfel şi relatările din presa de peste Ocean menţionează măsurile de demitere şi demisiile ce au urmat. Întrebarea mea este însă următoarea: cunoşteau confraţii americani şi faptul că una dintre instituţiile direct răspunzătoare pentru această nenorocire soldată cu moartea unui pilot de elită şi a unei inimoase studente la medicină militară este STS-ul? Instituţie aflată, potrivit legii, în subordonarea directă a CSAT-ului şi, mai cu seamă, prin urduroasa obedienţă a (încă) şefului ei, la cheremul celui care (încă o dată „încă”) pentru 46 de săptămâni se mai află cocoţat pe  parapetele prezidenţiei.

– 2) Aveau cunoştinţă distinşii gazetari americani despre faptul că, în calitate de vicepreşedinte al CSAT, primul ministru, Victor Ponta, a cerut demiterea generalului- simbriaş aflat la cheremul Debusolatului Naţional?

Am pus aceste întrebări tocmai în ideea că este vorba despre două teme  cel puţin la fel de importante a căror abordare, documentată şi argumentată, poate fi de natură să ofere imaginea corectă  a situaţiei la zi în acest dureros şi tot mai încărcat dosar.

Iar, în loc de încheiere, îmi permit o întrebare suplimentară: Marele Licurici- mă refer la Casa Albă  şi la Departamentul de Stat- citeşte presa? Bunăoară, cotidianul „Washington Post” şi relatările Agenţiei „Associaited Press”…

 

Şerban CIONOFF