Șerban Cionoff: MESAJ PRE-ELECTORAL DE LA PROFESORUL MOISIL

 

Apropiindu-se luna iunie, atunci când sunt programate alegerile locale, este și firesc să crească interesul, atât al competitorilor cât și al nostru, al marelui public,  noi, cei numiți, după caz, fie ,,electorat’’ sau ,,dragi concetățeni’’(atunci când este să ni se ceară votul), fie ,,contribuabili’’(după ce noii aleși și-au văzut sacii în căruță) pentru un prealabil răspuns la întrebarea: dumneavoastră pentru cine ați opta la alegerile de anul acesta?

  Și cum , în general, sondajele de opinie pun față în față voturile pentru și voturile contra, este de înțeles de ce strategii de campanie tind să acorde o atenție deosebită acelui segment de populație numită categoria indecișilor. Se uită, totuși, prea ușor că există și un altfel de public din zona gri, aceea a oportuniștilor , amatori sau profesioniști, adică acele persoane care așteaptă până în ultimul moment ca să vadă încotro bate vântul și apoi să  se alinieze. Contra cost, că doar suntem neoliberali sadea și lucrează pentru noi mâna invizibilă a pieții…

Distribuie prietenilor

   Nimeni nu poate fi atât de absurd încât să nu admită, mai cu seamă la nivelul comunităților locale dar, până la urmă și la cel al parlamenterilor, posibilitatea ca votantul sau simplul membru de partid să se convingă cu ochii lui unde, cine și cum și-a trădat promisiunile electorale alesul obștii sau după și, mai ales pentru cât, a căzut la pace tocmai cu cei pe care, până mai ieri, îi făcea albie de porci iar, acum, procedează exact pe dos decât ce a promis în campanie.

 Dar acest ,,comportament prudențial’’ (că tot se poartă de mama focului sintagma) e una și cu totul altceva sunt machivelâcurile de maidan cu care ne iau fața oportuniștii de drept comun. Care oportuniști au fost, sunt și cu siguranță că vor mai fi, masa de manevră, coloana a cincea a păpușarilor acestei comedii a minciunii în care vor să transforme niște nenorociți- politicianiștii, așa cum cu o formulă magistrală i-a etichetat C.Rădulescu-Motru-, instituția democratică, esențială a votului liber exprimat.

 Că, o dată și o dată, unuia sau altuia dintre combinagii li se mai înfundă,ghinion!- vorba clasicului în viață. Dar stați fără grijă, există din belșug rezervă de cadre, că doar de asta tocmai aici, la noi, în Românica, și-a scris Grigore Alexandrescu fabula despre toporul și pădurea. Și doar prin Cațavencu (dar și prin multe alte personaje arhetipale ale sale) este socotit Caragiale ca fiind unul dintre ctitorii și vizionarii României moderne.

 Drept pentru care, nu pot încheia decât invitându-vă să ne gândim împreună, acum, în prejma alegerilor locale și, dacă nu e cu bănat chiar și a celor parlamentare, la acest portret robot al oportunistului, insul cu dorsalul în două luntri, pe care ni l-a lăsat moștenire marele matematician, logician și înțelept, Grigore C Moisil: ,,Dacă pui o fesă pe o plită încinsă și o fesă pe gheață, media e bună, dar vai de fundul tău’’.

Aviz amatorilor!