Șerban Cionoff: MICA-MARE DIFERENȚĂ DINTRE LONDRA ȘI SIBIU

 

De parcă nu era de-ajuns zicerea neinspirată a președintelui Klaus Iohannis despre cum e mai bine să fii<<sluga americanilor>> decât <<sluga rușilor>>, iată că , mai noi și mai nou, excesul de zel al unor slujbași ai statului de drept, dintre care unii sunt anume plătiți din banul public spre a-i asigura paza, mai adaugă o nedorită pată imaginii sale publice.

Mă refer, după cum desigur ați ghicit, la excesul de zel al unor SPP-iști care, alertați că două persoane își permit să facă poze unei clădiri din centrul Sibiului aparținând familiei Iohannis, i-au chemat mintenaș pe jandarmi. Care jandarmi i-au luat pe cei doi făptași și, după o discuție de două ceasuri , le-au dat drumul. Convingându-se că nici doamna și nici domnul în cestiune nu au avut gânduri necurate împotriva securității personale a întâiului bărbat al țării și a familiei sale.

Distribuie prietenilor

Nefiind  dotat de la mama natură cu un asemenea fler încât să detectez, în stadiu premergător acțiunii criminale, atentate și anchetator, vreau, totuși, să îmi exprim mirarea față de alerta SPP-iștilor ca și față de intervenția jandarmilor. Nu fără a face și mențiunea că respectivul imobil se afla pe domeniu public și că, la fața locului, nu exista nici-un însemn care să interzică a fi tras în poză.

Că, și de data asta, avem de-a face cu un exces de zel, atât din partea SPP-iștilor cât și din partea jandarmilor sibieni, asta nici nu mai încape îndoială. Drept pentru care s-a demarat o ancheta care va stabili vinovații și va propune măsurile ce se impun.

Dar, ca simplu cetățean al unui stat de drept, stat membru al marii familii a Uniunii Europene, nu pot decât să fac o comparație între isprava SPP-iștilor și a jandarmilor de la Sibiu și o întâmplare pe care am trăit-o, în vara lui 2014, la Londra.

Ne aflam, așadar, eu și soția mea,împreună cu o bună prietenă,  într-o frumoasă excursie, în capitala Regatului Unit. Prilej cu care nu putem pierde ocazia de a face și fotografiile de rigoare în fața Palatului Buckingham. Nu eram, firește, singurii care vroiam să facem fotografii în fața reședinței familiei regale a Angliei și trebuie să spun, fără înconjur, că nu am avut nici-o opreliște din partea gărzii de la monumentalul edificiu.(Ca dovadă iată și o fotografie făcută la porțile Palatului Buckingham.)

Și acum urmează  adevărata surpriză! Când drumurile ne-au adus și pe Downing Street, mai precis atunci când am ajuns la nr. 10 , acolo unde se află reședința oficială a primului ministru, mi-a venit, așa, din senin,   ideea de a-l invita pe militarul care asigura paza obiectivului să facă o poză împreună cu noi. Uite–așa, ca să avem și noi o amintire mai acătări din vacanța londoneză! Firește nu înainte de a-i fi spus că suntem niște turiști din România…

După ce ne-a ascultat, zâmbind politicos, rugămintea, tânărul militar s-a scuzat politicos că nu poate da curs  invitației, aflându-se în exercițiul misiunii,  tânărul militar s-a grăbit  să adauge că, după ce iese din post, dacă nu ne-am răzgândit, ne stă cu plăcere la dispoziție.

Departe de mine gândul de a le reproșa SPP-iștilor și jandarmilor de la Sibiu că nu s-au fotografiat împreună cu cei doi vizitatori în fața casei familiei președintelui României. Am vrut doar să subliniez că, între cele două întâmplări, există doar o mică-mare deosebire. Deosebire de mentalitate sau de bun simț, asta puteți spune, dumneavoastră, după ce le veți fi pus în oglindă…