Șerban Cionoff: NOUA TELE-DARE ÎN STAMBĂ A LUI TRAIAN BĂSESCU ŞI PRICINILE EI CĂZNITE

Stau oameni serioşi, cu scaun la cap şi se întreabă ce l-o fi apucat pe Traian Băsescu să se  tele-dea în stambă duminică seara, ora 18 fix trecute, cu declaraţiile alea (zise şi) de presă ? N-avea altă treabă de făcut pe lângă casă, nu avea nepoţică de legănat, or, măcar, ceva de gospodărit pe moşia de la Nana? Moşioară pe care, după cum prea bine se cunoaşte, a agonisit-o nu prea creştineşte. I-am amintit preşedintelui de-legitimat de către majoritatea covârşitoare a naţiunii toate aceste ocupaţii şi locaţii, dacă tot e vorba că pe la vila Dante se pare că nu mai au de ce să mai calce.

 Dacă n-ar fi vorba despre funcţia de preşedinte al României pe care , din păcate, Amiralul Dezastrului Naţional o va mai exercita pentru încă vreo 50 şi ceva de săptămâni, mai că aş spune pe răsuflate zicala din bătrâni despre … mă rog, ăla care aruncă piatra şi înţelepţii care se aruncă să o scoaţă. Dar, în situaţia dată, mă abţin…

 Uitându-mă, însă, eu mai bine pe agenda publică a săptămânii în care tocmai intrăm, am găsit, cred, explicaţia psiho-logică pentru darea în stambă a lui Traian Băsescu. Aşadar, în acest inceput de săptămână Bucureştiul, deci România, vor fi gazde ale vizitei oficiale a Preşedintelui Consiliului de Stat al R P Chineze, Li Keqiang, însoţit de o impresionantă delegaţie de oameni de afaceri, prima vizită la un asemenea nivel  după 19 ani. Păi ia aduceţi-vă aminte cum făcea ca toate visele Traian Băsescu, astă-vară, atunci când primul ministru, Victor Ponta, vizita China şi se întâlnea cu omologul său? Mă rog, dumneavoastră e foarte posibil să fi uitat ce măscări ieşeau din gura lui Traian Băsescu, dar îmi este foarte greu, spre imposibil chiar, să cred că instituţiile specializate din Marea Chină vor fi şters din memoria documentară zicerile alea bramburistico-aberante. În aceste împrejurări, este de domeniul evidenţei că Traian Băsescu nu va fi figura centrală şi piua-întâia a acestei înalte vizite. Aşadar, punct ochit- punct marcat: Victor Ponta!

Distribuie prietenilor

 Tot în aceste zile, Bucureştiul, deci România, vor găzdui Reuniunea şefilor de guvern din Europa Centrală şi de Est, a doua reuniune de acest gen după cea care a avut loc la Varşovia în 2012. Prilej cu care se vor antama şi contacte de o mare importanţă între premierii statelor participante la reuniune şi delegaţia chineză. Gazda, de fapt şi de drept,  a evenimentului fiind, şi de data asta, tot Victor Ponta!

 Înţelegeţi dumneavoastră ce e în sufleţelul şi aşa chinuit al lui Traian Băsescu. Ce şi-a zis, atunci, mintea lui în gândul ei? Ia să îl altoiesc eu pe sub masă pe Victoraş şi să îl mai fac de minune în faţa celor străinătăţuri.

 Drept pentru care a convocat tele-telbelismul ăla penibil, zis şi conferinţă  de presă, şi s-a chinuit  mai mult poticnit decât pe calea dreaptă  să îi facă, pe Victor Ponta şi băieţii lui că nu ştiu neam economie. Marşând, jenant de insistent, pe subiectul fierbinte al sfârşitului de an, bugetul pentru anul 2014! Nu de alta dar cele două evenimente de o excepţională importanţă au o esenţială dimensiune economică.

Asta a vrut, de fapt, să zică Traian Băsescu înalţilor oaspeţi: „nu vorbiţi cu Victor Ponta că habar nu are de economie. Mai bine daţi-vă mai aproape  ca să faceţi ochiul mare şi urechea la tetea- io, Traian Băsescu-, pupa-v-aş pe portofel…

 Trebuie, aşadari, să fii sau un neavenit patentat întru ale politichiei moderne sau un mitoman sadea dacă îţi mai poţi închipui că îi duci cu zăhărelul pe aceşti politicieni de marcă şi pe armatele de specialişti care îi însoţesc. Ce mai, mortul de la groapă, adică minciunile gogonate de după referendumul din 2012, nu se mai întoarce! Fuse şi se duse, adio şi-un praz verde!

 Drept pentru care , trezindu-se vorbind neîntrebat, Traian Băsescu nu a făcut decât să confirme, dacă mai era nevoie?, că ridicolul este singura boală grea de pe lumea asta de care, deşi te îmbolnăveşti  definitiv şi irevocabil, poţi să suferi ani la rând şi, totuşi, nu mori…

                                                                 Şerban CIONOFF