Șerban Cionoff: O ABSENŢĂ, CA UN OMAGIU

   Am avut privilegiul de a mă afla, sâmbătă, printre cei 10 000 de participanţi la Sfânta Liturghie a beatificării preotului martir Vladimir Ghika. Solemnitatea evenimentului fiind amplificată de faptul că el a fost prezidat de către reprezentantul Sfântului Părinte Papa Francisc, Eminenţa Sa. Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. După un proces început în anul 2002, pe 27 martie 2013, Papa Francisc a recunoscut martiriul lui Vladimir Ghika, făcând posibilă beatificarea sa pe 31 august 2013.

  Cum despre pildă înălţătoare, plină de nobile învăţăminte , a acestui exemplar Slujitor de Dumnezeu, care a fost monseniorul Vladimir Ghika, s-au scris şi, cu siguranţă, se vor scrie, încă, multe alte pagini memorabile, socotesc a fi mai drept, cel puţin în ceea ce mă priveşte, să las locul cuvenit în atenţia marelui public, acestora. La fel de bine, am încredinţarea că relatările de presă, care şi câte au fost, au reuşit să surprindă esenţa acestui eveniment cu adevărat unic întru sensurile şi semnificaţiile sale, aşa încât a reveni, şi eu, cu alte impresii ar fi un gest întru câtva nepotrivit.

  La această Sfântă Liturghie au asistat, într-o atmosferă de profundă reculegere şi în semn de ales respect pentru memoria celui omagiat, o mare de oameni, tineri şi vârstnici, foarte mulţi dintre aceştia înfrăţiţi întru credinţă cu Monseniorul Vladimir Ghika, cetăţeni români dar şi din alte ţări, cu toţii, însă, veniţi anume pentru a se reculege şi a se regăsi prin  şi întru pilda celui de-acum intrat în nemurire. Măreţia, simplă şi riguroasă, a suitei de momente ale solemnităţii a fost, prin ea însăşi, o lecţie de Credinţă şi de Viaţă. Iar acolo, în Ceruri, sufletul şi gândurile celui pe care un coleg de închisoare, cărturarul Marcel Petrişor, l-a numit  în chip absolut memorabil: „Sfânt între ciomege” se vor fi îndreptat , cred şi sper, spre acest pământ greu încercat şi spre oamenii lui.

Distribuie prietenilor

 Vorbind despre impresionanta participare la Sfânta Liturghie  a Beatificării Venerabilului Vladimir Ghika, aş face, totuşi, o menţiune aparte pentru participarea foştilor preşedinţi ai României, domnii Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, alături de fostul prim ministru Adrian Năstase, care s-au alăturat unor prestigioase personalităţi ale vieţii noastre culturale, ştiinţifice şi civice venite anume spre a-l cinsti pe ilustrul dispărut. O prezenţă pe cât de distinsă, pe atât de discretă, mai presus de orice vanitate de a confisca în propriu beneficiu de imagine, prezenţa la eveniment. Ceea ce şi a conferit prezenţei domniilor lor semnificaţia unui adevărat şi sincer omagiu adus celui evocat.

  Am remarcat, totuşi, o absenţă şi nu chiar una oarecare: cea a preşedintelui , în exerciţiu, al României, dl Traian Băsescu. Cauzele sau, măcar, motivele invocabile, ale acestei absenţe sunt, cu siguranţă, felurite, dar dată fiind semnificaţia evenimentului nu socotesc necesar să mă opresc asupra lor.

 Vreau, totuşi, să spun un singur lucru.  Prin însăşi absenţa sa de la Sfânta Liturghie de beatificare a lui Vladimir Ghika, preşedintele României aflat în exerciţiul mandatului pentru încă 67 de săptămâni, a adus, cu sau fără voia lui, cel mai sincer omagiu pe care domnia sa îl putea aduce memoriei Martirului Vladmir Ghika. Scriu toate acestea, fiindcă îmi este greu, dacă nu chiar imposibil, să văd ce legătură ar putea fi între cel care a reinstaurat tirania urii, a fricii şi dictatura procuraturii, această nouă Securitate a regimului său totalitar, pe de o parte, şi, pe de altă parte, crezul cel mai intim al vieţii şi martirajului lui Vladimir Ghika: „Diavolul are doi ambasadori pe pământ: frica şi teama! De aceea  sunt călăii şi lichelele. În limba română nu văd limitele între frică şi teamă. Ştiu limba română. E limba maternă şi paternă.”

  Tot respectul pentru absenţa dumneavoastră, domnule Traian Băsescu!