Șerban Cionoff: PATRU ÎNTREBĂRI PENTRU ANUMIŢI ROMÂNI DIN DIAPSORA

 

Publicasem, zilele trecute, un comentariu în care salutam, cu tot respectul cuvenit, „Scrisoarea deschisă” pe care mai multe organizaţii ale diasporei române au adresat-o preşedintelui ales al României, Klaus Iohannis, prin care îi cereau „să respecte, în primul rând Constituţia şi legile ţării şi care să reaşeze ţara noastră acolo unde îi este locul, printre naţiunile demne şi respectate.” Tot aici, făceam o menţiune aparte pentru această menţiune expresă: „Românii din diaspora nu vă încredinţează un cec în alb”, afirmaţie în care vedeam o dovadă a seriozităţii şi a responsabilităţii cu care românii de peste hotare îşi asumă calitatea de fii demni ai patriei mumă. Calitatea care, prin ea însăşi, nu este şi nu poate fi negociabilă!

Iată, însă, că, nu multă vreme după asta, apare un mesaj pe care încerc, măcar deocamdată, să nu îl calific în termenii pe  care îi merită. Mă refer, desigur, la anunţul făcut de Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) că va deschide proces civil  autorităţilor statului pentru a se plăti câte 1000 de euro fiecărui român din diaspora care nu a putut vota. Vizaţi direct fiind premierul Victor Ponta, Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu, foştii miniştri de externe, precum şi a toţi secretarii de stat şi diplomaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pe care FADERE îi consideră a fi responsabili pentru înfiinţarea unui număr insuficient de secţii de votare în străinătate.

Distribuie prietenilor

Patru  întrebări aş avea în legătură cu această atât de categorică solicitare:

  • Care sunt temeiurile din legislaţia românească şi a Uniunii Europene în baza cărora se deschide această  acţiune în justiţie?
  • Pe ce bază legală, românească şi comunitară, a fost stabilit acest barem: 1 000 de euro pentru fiecare român din diaspora?
  • De ce alături de instituţiile şi persoanele direct vizate prin denunţul penal iniţiat de FADERE nu se află şi Autoritatea Electorală Permanentă?
  • De ce nu s-au pronunţat aceste ferme conştiinţe civice şi patriotice şi în mai 2010 când, printr-un gest samavolnic şi abuziv, preşedintele Traian Băsescu a tăiat, brutal, lefurile şi pensiile părinţilor, fraţilor, rubedeniilor şi prietenilor lor rămaşi aici, acasă?

Cum spuneam mai înainte, mă abţin,deocamdată, să dau un calificativ  acestei solicitări, cu atât mai mult cu cât majoritatea covârşitoare a comentariilor pe care le-a generat pe paginile de socializare nu fac decât să mă întărească în convingerea mea. Convingere pe care sunt convins că deja o bănuiţi…

Şi pentru a nu vă face, dragi prieteni, să va mai chinuiţi căutând felurite explicaţii şi dedesubturi care să vă ajute să găsiţi răspunsuri , îmi permit să vă ofer un citat edificator din gândirea social politică a domnului Daniel Tecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa: „Un singur politician a încercat să rupă cercul vicios care îngrădeşte relaţiile noastre cu ţara: preşedintele Traian Băsescu.”

Mai aveţi o întrebare?

                                          Şerban CIONOFF