Șerban Cionoff: TACTICA „GUNOIULUI SUB PREŞ” ŞI AUTO-FURAREA CĂCIULII

 

Zilele trecute au fost difuzate, la televizor, nişte imagini cu un ştab al poliţiei locale din Piatra Neamţ care bătea cu mult sârg o adolescentă. Lung prilej de vorbe şi de ipoteze…

Ce-i drept, la intervenţia directă a ministrului de interne, Gabriel Oprea, sus-menţionatul şi-a dat demisia. Sau, mă rog, a fost convins, de bună voie şi nesilit de nimeni, să şi-o dea. Au fost însă şi oameni , bine documentaţi, care ne-au spus că nici „victima inocentă” nu era chiar… atât de inocentă, ea fiind chiar suprinsă când opera…

Ba,mai mult, s-a spus şi că nu era câtuşi de puţin debutantă în meserie.

Până aici nimic nou sub soare. Partea cea mai neplăcută, ca să nu-i zic altfel, a lucrurilor urmând tocmai acum.

Mă refer la poziţia lui” de ce dai nenea?” în care s-au aşezat şi perseverează să pozeze prin talk-show-uri, unii reprezentanţi/pledanţi ai poliţiei. Laitmotivul acestor peroraţii fiind de regulă două: nivelul scăzut al salariilor şi lipsuri grave ce persistă în ceea ce priveşte dotarea materială şi umană a poliţiei, mai ales la nivelele de bază. Adică al comunităţilor locale- nodul gordian al descentralizării.

Sincer să fiu, m-a paralizat un asemenea tip de raţionament!

În primul rând pentru cât de şchiop arată el. Aşadar, de-aia bătea poliţistul acela de zor la hoaţă , fiindcă n-au maşinile poliţiei sificientă benzină? Şi cum se face că faptele astea se petrec tocmai la Piatra Neamț, unde exista şi ruşinosul precedent Şorici.

Iar, dacă tot au fost operate – în vremea premierului-sfert de buletin, Emil Boc- reduceri aberante de personal, cum se face atunci că în cadrele active ale Polţiei Române au fost păstrate asemenea cadre? Sau, mă rog, ŞI asemenea cadre… Dintre care, nu sunt chiar izolate cazurile de mână-n mână cu clanurile de infractori sadea.

Mai apoi, stând eu mai mult pe gânduri, mi-am dat seama că, şi în acest caz, funcţionează aceeaşi nenorocită mentalitate a lui” corb la corb nu-şi scoate ochii”, a „vârâtului gunoiului sub preş” ş.a.m.d. Pe care nu o întâlnim , punctual şi exclusiv, la polţie, cât, mai ales, în justiţie. Unde pas să te atingi de abuzurile grosolane comise în serie de  procurori sau de judecători-şi de pe urma cărora vistieria şi aşa săracă a ţării plăteşte daune-n cascadă după ce sentinţele dictate de aceşti iresponsabili sadea sunt făcute una cu pământul la CEDO- că articolul X din Codul Penal te-a păpat! Cum care articol? Vestitul art.276 pe care îl apără cu atâta străşnicie (încă) preşedintele României! Fiindcă, vorba aia, prietenii ştiu de ce…

Şi atunci se mai miră oamenii cinstiţi şi profesioniştii din justiţie sau din poliţie de unde li se trage atât de scăzuta cotă a încrederii publice?! Uite exact de-aici!!

Fiindcă, la urma urmelor, toate asemenea tertipuri de spălare a petelor de pe obrazul respectivelor insituţii nu aduc decât a nenorocita mentalitate şmercherească-ţopârlănească, aia foarte elegant numită: a furatului singur căciula.

Fiindcă, vorba aia, ce-şi face omul cu mâna lui se numeşte, pur şi simplu,  lucru manual!

Şerban CIONOFF