Șerban Cionoff: TRAIAN BĂSESCU, AVOCAT AL JUSTIŢIEI ROMÂNE SAU AL JUSTIŢIEI SALE ANEXE?

 

 Cine credeţi că a ţâşnit ca din puşcă să ia apărarea verginalei justiţii care nici usturoi (politic) n-a mâncat, nici gura ( a condamnări la comandă politică) nu-i miroase? Cum cine? Traian Băsescu, fireşte!

  A făcut, preşedintele României, treaba asta nu oriunde, ci exact la Adunarea Anuală a Diplomaţiei Române. Adică înadins spre a pricepe cum vine de se leagă lucrurile atât diplomaţii români, cât şi mai marii afacerilor externe din ţările cu care România întreţine relaţii diplomatice.

Distribuie prietenilor

   Ce a spus, aşadar, d-l preşedinte? D-l preşedinte a spus că „imagine justiţiei române are de suferit” din cauza atacurilor pe care politicienii le lansează la adresa ei. Aşadar, au visat politicienii şi pe urma lor am visat noi, oamenii scoşi din case şi puşi să jure pe Biblie despre cum au votat la referendum. Am visat noi, la grămadă, condamnări grele fără dovezi, aşa după cum am visat, tot noi, cum îşi face mendrele Curtea Constituţională, ca instituţie anexă a intereselor chiriaşului din dealul Cotrocenilor şi cum instrumentează DNA-ul cu sârg dosare „cu dedicaţie”, dar lasă să se aştearnă tone de praf peste alte -anumite!-dosare colcăind a probe zdrobitoare.

  „Asemenea afirmaţii- a mai cuvântat dl preşedinte- îi pun în dificultate pe partenerii străini.”  Parol?! Pe care”parteneri străini”, mă rog frumos la domnu*? Nu cumva tocmai pe cei cărora dl Traian Băsescu le spunea, mai an, cum că suspendarea preşedintelui, prin referendum,nu există în Constituţia ţării? Sau pe mai marii Comisiei Europene la care mergea cu jalba mincinoasă în proţapul ei de europarlamentar fosta procuroare comunistă Monica Macovei?

  În cazul ăsta, cine „a sărit cu picioarele pe justiţie” domnule preşedinte suspendat de popor şi reînscăunat prin înaltă protecţie?

 Cât despre sentinţele date de aceeaşi imaculată justiţie pe care CEDO le face praf şi pulbere din cauza netemeiniciei lor funciare- nu cred că este cazul să mai discutăm…Între noi fie vorba, de mult tact şi de mare răbdare trebuie că a dat dovadă dl ministru Titus Corlăţean, căruia îi era cât se poate de la îndemână substanţiala sa carte „Executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului”(Editura Universul Juridic, 2011) unde dl preşedinte-jucător putea să afle informaţii clare despre daunele uriaşe pe care statul român, deci noi, contribuabilii, trebuie să le plătească şi să le plătim, drept despăgubiri de pe urma acestor sentinţe pe care doar prin exces de amabilitate le putem numi” greşite”.

 Fireşte că nu mai are nici-un rost să mai discutăm de ce a sărit , ca ars, dl Traian Băsescu, spre a  apăra „onoarea nereperată” a acelor justiţiari devotaţi trup şi suflet cauzei… Ştie domnia sa şi mai ştim şi noi care este cauza şi care sunt efectele.

 Dar apogeul l-a atins preşedintele- suspedat atunci când, în acelaşi discurs de pomină, a cerut diplomaţilor „să nu cosmetizeze realitatea”. Cum vine asta? Păi, atunci, dacă le cere aşa ceva de ce nu le dă, dl Traian Băsescu, voie diplomaţilor  să ofere străinilor imaginea reală a justiţiei române la anul 2013? Şi, oare, nu crede domnia sa că a aplica, fie doar şi pentru justiţie, strategia „vârârii gunoiului sub preş”, asta exact a „cosmetizare a realităţii” aduce?

 În fine, dar nu şi în ultimul rând, dacă tot le-a cerut preşedintele Traian Băsescu diplomaţilor ţării să prezinte realitatea aşa cum este ea, de ce nu a suflat un cuvinţel despre curajoasa şi foarte corecta decizie a Guvernului- pentru care, în primul rând, Ministerul de Justiţie merită sincere felicitări!- de a li se tăia pensiile magistraţilor conadamnaţi pentru corupţie? Oare nu era, această decizie, o dovadă clară şi cât se poate de convingătoare pentru partenerii noştri externi că, în segmentele sale cu adevărat reprezentative, Justiţia română este un organism sănătos şi că este în stare să îşi facă ordine în propria ogradă? Fireşte că era, dar pentru că ea nu venea din partea afinilor săi politizaţi, domnul preşedinte nu a vrut să cosmetizeze realitatea?!

 Şi atunci, de ce toată tevatura asta? Uite de-aia, ca să moară duşmanii de ciudă că, pentru  Traian Băsescu, alea 67 de săptămâni de AMR nu contează- el boxează!

                                                Şerban CIONOFF