Șerban Cionoff: TRAIAN BĂSESCU, DE DOUĂ ORI NE-LEGITIMUL PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI!

 

Erau, prin anii copilăriei mele, pline ziarele cu fotografii şi reportaje despre aşa-numiţii (de 2 sau de mai multe ori) Eroi ai Uniunii Sovietice. Din experienţa luminoasă şi foarte înaintată a cărora trebuia, musai, să învăţam şi noi, românii. Aşa se face dacă şi pe străbunele noastre meleaguri au început să apară şi să se înmulţească, în serie, Eroii Muncii Socialiste. Nu imi mai amintesc acum dacă şi la noi aceştia au fost, neapărat, şi… de mai multe ori eroi, dar, cu siguranţă, unii dintre ei chiar au fost eroi. Ca gazetar-da, la „Scânteia tineretului”, cotidianul UTC-ului unde se buluceau să scrie ,pe bani frumoşi, mulţi dintre anticomuniştii năimiţi de azi!- i-am cunoscut pe mulţi dintre ei şi, cu riscul de a mi-i pune în cap pe neo-inchizitorii politico-ideologici de trei parale, scriu şi semnez cu toată convingerea că mulţi, dacă nu chiar cei mai mulţi dintre ei, erau oameni de toată isprava.

Anii au trecut, iar, potrivit legilor neiertătoare ale firii, marea majoritatea acestor de N ori eroi ai Uniunii Sovietice sunt acum oale şi ulcele. Şi cu siguranţă nu mi-aş fi amintit acum de ei dacă nu aş fi luat act că avem şi noi, aici şi acum, un de 2 ori (anti) erou. O dată, Erou al Non-legitimităţii şi, încă o dată, Erou al Non-legalităţii: pe Traian Băsescu!

Distribuie prietenilor

Pentru prima dată, Traian Băsescu s-a ales cu titlul de Ne-legitim şi Ne-legal erou al României la referendumul din vara lui 2012. Adică, atunci când, într-o zdrobitoare majoritate, românii nu l-au mai vrut preşedinte al României.Cu toate astea, nişte feţe grele de la Înalte Porţi ale democraţiei l-au vrut şi ni l-au băgat pe gât cu anasâna. La fel de drept este, însă, să spun că s-au mai găsit şi pe la noi pe acasă nişte făcători de mişmaşuri, cu robă grea , de la Curtea Constituţională, care i-au pus la locul (ne) meritat căiţa prezidenţială. Asta poate şi pentru a dovedi că nu–i chiar floare la ureche faptul că acela care a scris fabule cu toporul şi pădurea – de fapt despre geneza fenomenului social al cozilor de topor – s-a născut, a trăit, a pătimit şi a murit aici, în România.

Pentru a doua oară , Traian Băsescu a primit atestarea titlului său de Erou al Non-legalităţii o dată cu devoalarea afacerii Gazprom, în care este implicat, dimpotrivă cu notabila şi notăreasca-i fiică, Ioana. De data asta i-au aşezat pe frunte cununa de ştevie confraţii de la Antena 3 şi, până acum măcar, uite că nu a mai venit nici-un emisar cu misia de a-i repera onoarea. În mod normal, orice om căruia i se aduc  asemenea acuze de o aşa de mare gravitate, s-ar fi simţit dator să vină în faţa oamenilor şi să ofere explicaţiile cuvenite.Am zis „orice om” dar, de bună seamă, Traian Băsescu nu este un „orice om”, ci un fel de super-Rică-fante –din –Obor.

Aşa încât domnia sa, după ce a trântit în obrazul celor de la Antena 3, nişte mitocănii cât casa şi-a pus palma-n dos şi s-a dus, zice-se cu treburi grele, hăt-peste mări şi ţări. Ceea ce nu înseamnă, câtuşi de puţin că „Dosarul Traian Băsescu” este clasat. Măcar din punctul de vedere al curajoşilor jurnalişti,  profesionişti cu adevărat independenţi, care l-au instrumentat beton.

În orice ţară civilizată, în orice stat cu adevărat de drept, acuzele deosebit de grave pe care jurnaliştii le aduc lui Traian Băsescu ar fi trebuit să deie de gândit Justiţiei, în speţă procurorilor. Nu, însă, şi în România, unde procurorii – sau, mă rog, acei procurori „cu Traian Băsescu în suflet”- se dovedesc a fi nişte vajnici urmaşi ai fostei Securităţi, consacrându-şi toate forţele, întrega lor pricepere şi năvalnica lor energie creatoare hărţuirii celor pe care Cărmaciul- fără-busolă al României îi socoteşte duşmanii săi juraţi, Numele lui Adrian Năstase vă spune ceva?

În consecinţă, nu ne rămâne decât să aşteptăm cu sufletul la gură, următoarele episoade ale serialului „Traian Băsescu şi gunoiul său de sub preş”. Vorba răposatului meu coleg de gazetă, inegalabilul  Pavel Perfil, spusă atunci când a plecat să îşi scărmănească bicisnicul şef de secţie de la gazetă: „Bătrâne, să staţi pe aproape ca să vedeţi ceva interesant!”

Şerban CIONOFF