• Home
  • Fapt divers
  • Singurul animal din lume căruia îi crește puii o altă mamă

Singurul animal din lume căruia îi crește puii o altă mamă

leu

Leul este un mamifer carnivor din familia Felidae, al doilea ca mărime printre cele cinci felide mari, după tigru. Trăiește în grupuri sociale și vânează împreună cu femelele înrudite, preferând prada mare.

Locuiește în savane și zone cu vegetație redusă, fiind activ ziua, dar adaptându-se și la activitatea nocturnă.

Populațiile sale au scăzut semnificativ din cauza pierderii habitatului și a conflictelor cu oamenii, fiind clasificat ca specie vulnerabilă.’

Leii sunt vânători activi în special pe timp de noapte, unde abilitatea lor de a se adapta la întuneric le conferă un avantaj deosebit în fața prăzii.

De asemenea, preferă să vâneze în timpul furtunilor, deoarece zgomotul și vântul acoperă sunetele și îi fac mai dificil de detectat sau auzit de către pradă. În timpul vânătorii, leoaicele au roluri bine definite: unele acționează ca „centrul” vânătorii, coordonând acțiunile, în timp ce altele ocupă poziția de „aripi”, împingând prada către centrul grupului.

Puii de lei se nasc cu rozete și pete distincte pe blănița lor nisipoasă, însă aceste modele se estompează pe măsură ce cresc și se maturizează.

Coamele leilor masculi sunt un adevărat simbol al vârstei și dominanței. Aceste coame cresc în lungime până la 16 cm și devin din ce în ce mai impunătoare odată cu înaintarea în vârstă.
Puii de leu sunt crescuți într-o comunitate de leoaice, iar orice femelă poate alăpta puii, indiferent de cine îi naște.

Sursa – click.ro

Parteneri