AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Singurul om înmormântat pe Lună. Cum şi-a găsit sfârşitul?

 

Luna este un loc pustiu, fără semne de viață, dar acolo se află înmormântată o fiinţă umană. Se numea Eugene Shoemaker şi a fost un pionier al astronomiei și un fondator al astrogeologiei.

Eugene Shoemaker a fost un geolog american care și-a dedicat viața studierii impactului asteroizilor și cometelor asupra Terrei și a altor planete. Potrivit Times of India, a contribuit la crearea astrogeologiei, o ştiinţă care combină geologia, astronomia și fizica pentru a explora originea și evoluția sistemului solar. Tot el i-a antrenat pe mulți dintre astronauții Apollo care au mers pe Lună, învățându-i cum să identifice și să analizeze rocile și craterele lunare.

Lui Shoemaker i se datorează multe descoperiri inovatoare.

Eugene a murit într-un accident de mașină pe 18 iulie 1997, în timp ce explora un crater de meteori din Australia. Avea 69 de ani. Moartea lui a fost o pierdere pentru comunitatea științifică și pentru cei care i-au admirat pasiunea și curiozitatea pentru misterele cosmosului.

Potrivit clickpentrufemei.ro, după moartea sa, familia și prietenii lui au vrut să-i ofere un tribut şi să-i împlinească postum dorința de a ajunge pe Lună. O capsulă care conține cenușa lui Shoemaker a devenit parte a misiunii Lunar Prospector, o sondă NASA care a fost concepută pentru a cartografia suprafața selenară și pentru a căuta semne de apă și gheață.

În timpul drumului său de un an şi jumătate în jurul Lunii, nava spațială Lunar Prospector a adunat date și imagini esențiale. Și-a încheiat misiunea pe 31 iulie 1999, când a lăsat în mod deliberat pe suprafața lunii capsula care îl purta pe Eugene Shoemaker. Astfel, Shoemaker a devenit singura persoană care a fost îngropată pe Lună, într-un crater numit în onoarea sa, lângă polul sud. Capsula lui funerară era inscripționată cu un fragment din piesa „Romeo și Julieta‟ de William Shakespeare:

„Și când va muri

Luați-l și tăiați-l în stele mici

Și va face chipul cerului atât de fin

Că toată lumea va fi îndrăgostită de noapte

Și nu vă închinați soarelui strident‟.

Deși nu se cunoaşte locul exact în care se află capsula lui Shoemaker, se presupune că este intactă și protejată de eroziuni datorită lipsei de intemperii. Înmormântarea lui Shoemaker pe Lună este un gest simbolic de mulţumire faţă de un om care a inspirat generații de oameni de știință care îi împărtășesc visul de a ajunge la stele.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!