Sorin Oprea: DAVOS – O lume fracturată

sorin oprea

Una dintre cele mai importante întâlniri de până acum, ale Forumului Economic Mondial, s-a încheiat de curând la Davos.

Mulţi analişti spun că nu a fost atât de importantă, motivând că, de fapt, cei care conduc cu adevărat lumea, nu au fost prezenţi. Ba chiar s-a vehiculat ideea că nici temele abordate nu sunt spectaculoase, ele fiind preluări ale problemelor majore care cutremură acum omenirea: pandemiile, războaiele, încălzirea globală, explozia preţurilor, insecuritatea alimentară.

Privind obiectiv întregul tablou al evenimentului, concluzia este cu totul alta. Pe lângă organizarea strictă şi mediatizarea excesivă, s-a înregistrat un număr record de participanţi, peste 2700, dintre care s-au evidenţiat vârfurile arhitecturii executive planetare. O arhitectură care propagă ideologia şi pune în practică decizia celor de deasupra ei. De remarcat, ca o paranteză, este faptul că toţi aceşti participanţi executivi sunt atent slecţionaţi, numiţi pe criterii de ataşament la ideile de resetare şi, obligatoriu, atei convinşi.

Agenda întâlnirii a inclus dezbateri cu impact major pentru vremurile actuale, ţintind acele grupuri masive de oameni dornici să afle ce va urma şi încântaţi că viitorul lor se află pe mâini bune. Paradoxal, chiar dacă există un puternic curent anti sistem global, ideea de bază este aceea a unei conduceri unice. În acest context, două subiecte de anvergură au făcut senzaţie, cel puţin prin posibilul lor mesaj de schimbare inevitabilă a lumii: „De-globalizare sau re-globalizare?” şi „Păstrarea luminilor aprinse în mijlocul fracturii geopolitice”.

Pline de înţeles, titlurile celor două teme, dar mai ales concluziile reuniunilor, induc fără echivoc la ideile de mutaţii ideologice, economice şi sociale, punându-se astfel bazele unei noi viziuni şi anume aceea a ordonării generale şi dependenţei de tehnologii, sisteme, reguli, create şi dirijate de un gruo de zei pământeni.

Astfel, de exemplu, de-globalizarea ar conduce la creşterea naţionalismului şi populismului, aspecte care au câştigat teren în ultima perioadă, ajungându-se, cum este cazul Europei, la o negare a Uniunii şi la respingerea politicii imigraţioniste comunitare.

În acelaşi notă de schimbare, Statele Unite ale Americii se îndreaptă către acel tip de repoziţionare a producţiei, de la fabticarea de cipuri, până la cea de maşini electrice, pe teritoriul propriu sau în zona mai prietenoase, cum ar fi India.

Aceste exemple se contrapun ideii de re-globalizare, care ar merge pe un plan al unei resetări generale, cu dispariţia proprietăţii, a familiei, inexistenţei genului, reformarea curentelor religioase, şi preluarea unor idei actuale, cum ar fi, pandemiile, încălzirea globală, amprenta de carbon, lipsa hranei, creşterea preţurilor.

Au fost multe lucruri interesante la Davos 2023, care, în contradicţie cu părerile unor specialişti, vor da, poate, direcţia viitoare de progres a planetei. Mai ales că totul se înţelegea mai bine printr-o prezenţă fizică la reuniune, aşa cum a cerut chiar de preşedintele executiv ak Forumului, domnul Klaus Schwab: ” Doar interacţiunea personală creează nivelul necesar de încredere, de care avem atâta nevoie în lumea noastră fracturată”.

Ideea centrală declarată a Forumului Economic Mondial, promovată de preşedintele său. aceea de interconectare progresivă a economiei globale, care extinde democraţia la nivel planetar, pare a pierde teren. Dacă nu cumva este doar o perdea de fum ce ascunde un viitor greu previzibil. Acest lucru, în condiţiile în care personalităţi de marcă au lipsit de la întâlnirea unde ajungeau, de regulă, printre primii: preşedintele SUA, preşedintele Franţei, preşedintele Chinei, primul-ministru al Angliei, primul-ministru al Indiei. Cine ştie, poate nu vor să fie parte a ceea ce urmează.

Fără a greşi, o concluzie se poate desprinde în urma reuniunii Forumului Economic Monial de la Davos, din 2023, anume că nimeni nu ştie cu adevărat ce va urma, nici măcar cei care nu au fost prezenţi. Motivul este unul existenţial: nu ei au creat lumea.

PS: Mă tot întreb ce semnificaţie are sigla Forumului Economic Mondial. Mergând în sensul acelor de ceasornic, începe cu un arc de cerc îngroşat, apoi continuă cu alt arc de cerc mai subţire, apoi nimic. Rămâne doar imaginaţia care închide cercul. O fi având legătură cu evoluţia planetei?

Parteneri