AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Studiu: În Cosmos, oamenii îmbătrânesc accelerat și riscă probleme cu inima, ochii, rinichii și oasele

Foto – Pixabay.com
Corpul uman este pus la grea încercare în spațiu, până într-acolo încât o călătorie dus-întors pe Planeta Roșie riscă să-i distrugă rinichii unui astronaut, spune autorul unui studiu integrat într-un amplu efort de cercetare, care a fost publicat recent în revista Nature, relatează Agerpres, potrivit antena3.ro.

Efectele imponderabilității și ale radiațiilor cosmice sunt răspunzătoare de potențialele daune majore aduse sănătății celor care petrec mult timp în spațiul cosmic.

Materialul din Nature, care face trimitere la aproximativ 20 de studii, trage concluzii pe baza datelor culese cu ocazia misiunii Inspiration4.

Este vorba despre patru turiști spațiali ai companiei SpaceX, care au petrecut trei zile pe orbită într-o capsulă, în septembrie 2021.
Cei patru americani din misiunea Inspiration4 nu au ezitat să se supună unei serii de teste. Rezultatele au fost comparate cu rezultatele testelor efectuate pe alți 64 de astronauți.

Cercetători de la peste 100 de instituții din întreaga lume au analizat aceste informații.

Dimensiunea eșantionului este mică în comparație cu cele aproape 700 de persoane care au ajuns în spațiu, de la începutul misiunilor cosmice.

Unul dintre studii a arătat că telomerii celor patru membri ai echipajului s-au lungit într-o manieră spectaculoasă în perioada petrecută pe orbită.

Telomerii reprezintă formațiuni repetitive de ADN situate la capetele cromozomilor, iar la oameni alungirea lor vine odată cu înaintarea în vârstă.

Acest efect de “îmbătrânire în spațiu” a fost temporar în cazul celor patru membrii ai misiunii Inspiration4: în lunile care au urmat întoarcerii pe Pământ, telomerii lor au revenit la lungimea lor inițială

Găsirea unei modalități pentru a rezolva alungirea telomerilor în spațiu ar putea contribui la lupta împotriva îmbătrânirii, a estimat Susan Bailey, de la Universitatea de Stat din Colorado, autoarea unuia dintre studii.

“Având în vedere datele colectate până în prezent, nu există niciun motiv care să ne împiedice să ajungem pe Marte și să ne întoarcem în deplină siguranță”, a apreciat dr. Mason.

“Având în vedere valorile radiațiilor, probabil nu vom face mai multe călătorii”, a adăugat el.

Keith Siew, de la London Tubular Centre, autor principal al unuia dintre cele 20 de studii, este mai sceptic.

“Chiar dacă un astronaut poate merge pe Marte, este posibil ca pe drumul de întoarcere să aibă nevoie de dializă”, a declarat Siew.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!