Sunt 100 de rețete pentru dulceața de gutui. Tu alege-o pe a ta care poate fi chiar aceasta

      Toamna dă năvală în livezi și în piețe, expunând culori și degajând arome  pe care nu le mai afli în alt anotimp. Gutuile, ca niște lămpi ale lui Dumnezeu, au un loc privilegiat în expoziția toamnei. E vremea să le culegi, să le cumperi și, pe lângă cele pe care le păstrezi în fereastră, aromând întreaga casă, e bine să încerci și o rețetă de dulceață. Dulceața de gutui trebuie făcută în sezonul gutuilor autohtone, nu când vin la primăvară sau la iarnă gutui din import, cu aromă puțină și gust fad. Gutuile românești, de acasă, sunt cele mai gustoase și parfumate și n-o spunem doar noi.

Sunt 100 de rețete, se zice, de dulceață de gutui. Tu alege-o pe a ta. Ar putea fi chiar aceasta, în care să amesteci pe lângă  cubulețele de gutui și mieji de nucă. E gustoasă și sănătoasă. Încearc-o acum, când e vremea gutuilor de acvasă.

INGREDIENTE

Distribuie prietenilor
  • 2 kg de gutui
  • 1 kg zahar
  • 1 litru apa
  • 1/2 lamaie
  • 1 cana nuci taiate
  • 1 pliculet zahar vanilat

MOD DE PREPARARE

Gutuile spălate se curata de coaja si se taie,  indepartând în prealabil  casuta cu samburi si partea lemnoasă. Sgutui (1)e taie cubulete mici.
Intr-o cratita cu fundul gros se pune zaharul si apa la fiert apoi se adauga gutuile taiate.

Se fierbe timp de 30-35 de minute, se adauga sucul de la jumatate de lamaie si se mai lasa pe foc mic aproximativ 15 minute pana se ingroasa siropul si dulceata este legata.

Nu fierbeti mai mult decat este necesar! Astfel veti obtine o dulceata cu o culoare frumoasa.

Se pune vanilia si nucile taie, se amesteca usor apoi se toarna dulceata in borcane spalate si uscate bine.

Se capseaza borcanele si se intorc cu gura in jos si se lasa la racit pana a doua zi invelite in paturi sau in cuptorul aragazului incalzit la 100 de grade.

Ți-a ieșit? O poți încerca în prima zi când primești musafiri, făcând clătite cu dulceață de gutui și nuci.

Aurelia Apostol, AMPress