• Home
  • Sănătate
  • Top 3 plante care alungă neliniștea din viața noastră

Top 3 plante care alungă neliniștea din viața noastră

Sunatoare 1

Cu fiecare zi, omul modern este mai vulnerabil în faţa stresului general, un fenomen psihosocial complex ce decurge din confruntarea sa cu numeroasele obligații cotidiene: eforturi fizice și intelectuale, multe griji financiare, probleme de familie sau la locul de muncă și … puține ore de odihnă. Toate aceste griji ne tulbură echilibrul emoţional: suntem neliniştiţi și triști, iar agitaţia de peste zi ne influenţează orele de odihnă, fie că avem un somn agitat, fie că petrecem nopţi albe în şir.
Din fericire, există leacuri naturale sigure care alungă stările de anxietate și tristețe din viața noastră. De-a lungul timpului, tratamentele cu valeriană, sunătoare și passiflora au dat rezultate excelente în această privință.
Valeriana, cel mai bun remediu pentru somn
De secole, din Antichitate, valeriana este una dintre cele mai apreciate plante pentru numeroasele sale virtuți terapeutice. Valeriana tratează și vindecă o varietate de boli de la insomnii și migrene până la deficiențe de vedere. Din perioada Antichității, de când i s-au descoperit virtuțile terapeutice și până în secolul nostru, valeriana a rămas în topul plantelor- panaceu răspândite în Europa, în Asia și în Statele Unite ale Americii.
Opinia specialistului
Un cercetător care a studiat îndeaproape efectele terapeutice ale valerianei, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează în studiul ”Sănătatea de fiecare zi”: ” Studiile recente aduc în atenția specialiştilor şi iubitorilor de plante medicinale noi concluzii referitoare la puterea tămăduitoare a acestui panaceu: valeriana. În această privință, noile descoperiri completează lista recomandărilor clasice. Intern, recomand valeriana într-un spectru larg de afecţiuni: insomnii, depresii, obsesii, ticuri, palpitaţii, anxietate, tuse nervoasă, crize astmatice, migrene, ameţeli, sughiţ, febră intermitentă, hipertensiune arterială, palpitaţii, boli cronice de piele, balonări sau diaree. Totodată, valeriana este benefică și în tratamentul paraliziilor, tuberculozei și fermentațiilor gastrice.”
Îmbunătățește calitatea somnului
Insomnia este o problemă de sănătate cu care se confruntă mii de persoane în întreaga lume. Specialiștii au constatat că valeriana este cel mai bun remediu care îmbunătăţeşte calitatea somnului. Victimele insomniei reuşesc să doarmă profund, fără să se mai trezească de multe ori pe parcursul nopţii, după un tratament de 21 de zile. În acest caz, se recomandă tinctura de valeriană ( o linguriţă diluată în puţină apă), la ora 19, şi încă o porţie de acest fel înainte de culcare. La fel de eficient este tratamentul cu infuzie, câte patru ceşti pe zi, dintre care ultima se bea cu 30 de minute înainte de culcare.
Valeriana face minuni în cazul anxietății
Tratamentul cu valeriană deconectează creierul. Pentru persoanele care sunt victimele anxietăţii, această plantă-panaceu face minuni, ameliorând starea de sănătate a bolnavului după trei-patru săptămâni. Dar tratamentul trebuie continuat, după o pauză de două săptămâni, încă 30 de zile. În acest caz, valeriana se administrează sub formă de pulbere, câte o jumătate de linguriţă de patru ori pe zi.
Cum se prepară, cum se administrează
• Infuzia : Pentru prepararea unei căni de infuzie, folosim o linguriţă de rădăcină de valeriană și 25o ml apă clocotită. Planta se infuzează timp de 15 minute. Ceaiul se bea în etape, în prima parte a zilei sau seara la culcare.
• Decoctul : Se prepară din două linguriţe de rădăcină de valeriană care se fierb în 500 ml apă, timp de cinci minute. Ceaiul se consumă călduţ pe parcursul zilei.
• Tinctura : O putem procura de la magazinele Plafar și o îngurgităm pe miez de pâine : câte 15 picături, de două sau de trei ori pe zi.
• Pulberea: Valeriana are efecte terapeutice excelente asupra problemelor noastre de sănătate și sub formă de pulbere. Se macină rădăcina plantei uscate în râşniţa de cafea. Totdeauna prima porţie se administrează pe stomacul gol, iar pudra se păstrează într-un borcănel închis ermetic. După 14 zile, trebuie să măcinăm o altă cantitate de rădăcină, pentru că uleiurile volatile din compoziția plantei îşi pierd puterea terapeutică după două săptămâni.
Sunătoarea, un remediu natural excelent împotriva depresiei
Pe plan mondial, mii de tone de sunătoare se transformă în medicamente, care ţin în frâu bolile secolului: depresia, hipertensiunea arterială, asmul, obezitatea şi îngrăşarea, afecţiuni cauzate de dezechilibrele emoţionale. Zeci de studii şi teste de laborator, efectuate în Germania, demonstrează că sunătoarea, numită și ”planta sufletului” este un tonic pentru echilibrul sufletesc. La aceste concluzii au ajuns cercetătorii germani în urma unui experiment-gigant, efectuat pe 3250 de pacienţi, suferinzi de diverse forme de depresie. La aceleaşi rezultate au ajuns şi alţi cercetători din Statele Unite şi din Anglia. Aşa se explică faptul că, pentru prima dată în istoria medicinei alopate , tratamentul cu sunătoare este recomandat de medici ca adjuvant pentru depresie.
Sunătoarea, un antidepresiv recunoscut
Tratamentul cu preparate de sunătoare s-au dovedit salvatoare pentru cele patru categorii de depresii distincte: depresii reactive, cauzate de evenimentele negative din viaţa pacientului, depresii biologice (uneori moştenite), depresii psihiatrice, rezultate prin pierderea contactului cu realitatea şi depresii hibernale, apărute în sezonul rece, când lumina naturală a zilei este redusă în intensitate şi înlocuită cu lumină artificială.
Efectul extractului de sunătoare
Extractul de sunătoare acţionează ca medicamentele antidepresive şi determină scoarţa cerebrală să elibereze neurotransmițători care induc anumite stări emoţionale, cum ar fi optimismul, entuziasmul şi tonusul psihic. Studiile făcute pe pacienţii depresivi care au luat extract de sunătoare şi pulbere de sunătoare au arătat că, după două săptămâni de cură, majoritatea pacienţilor depăsesc starea de astenie şi încep să capete încredere în forţele proprii.

Mai mult pe click.ro

Parteneri