Un OM printre oameni. Un tânăr fără ajutor, Mihai Căldăraru, mai ieri era „un orfan”, iar astăzi este în sprijinul persoanelor defavorizate vulnerabile!
Mihai Căldăraru – O poveste de viață. Ieri orfan, aflat în plasament în școala specială nr. 6 din București, astăzi, în sprijinul persoanelor cu dizabilități deși copii defavorizați din mediul rural.
Mihai Căldăraru a avut o viaţă nu tocmai uşoară. Povestea tânărului este una impresionantă şi dramatică. Acesta este din București şi a împlinit frumoasa vârstă de 37 de ani. Născut ultimul într-o familie cu mulți copii, nu a avut parte de copilărie precum ceilalți șase frați ai lui. De mic a fost abandonat de părinți și trecut prin leagănele de copii încă din primele zile de viață. Marcat de suferințele prin care a trecut, acum se preocupă de nevoile orfanilor, dar și a bătrânilor năpăstuiți de soartă.
La vârsta de trei luni a ajuns într-un orfelinat, unde a avut o viață foarte dificilă, fiind deseori supus unor rele tratamente, care i-au deteriorat permanent starea de sănătate. Acestea însă nu l-au descurajat. A urmat cursurile unei Scoli de Arte și Meserii, al unei Școli Populare de Artă, Cursuri de Asistent Social și al unui curs de inspector de resurse umane.
Mai mult de jumătate din viață a petrecut-o prin orfelinate, unde a fost abandonat de părinți, imediat după naștere. La Revoluție, încă nu împlinise trei ani. Și-a regăsit familia abia după vârsta majoratului, însă a continuat să-și trăiască viața singur, pe cont propriu.
Prima slujbă a fost aceea de ajutor într-un restaurant, la spălat de vase. Bătăile luate în orfelinate l-au marcat pentru tot restul vieții. Supliciul îndurat pe toată perioada copilăriei i-a dat și un sens în anii ce au urmat, acela de a sări în ajutorul celor necăjiți, asa cum a fost și el.
După ieșirea din orfelinat, a înțeles „din interior” drama copiilor instituționalizați, așa că și-a dedicat viața ajutorării acestora, cu ajutorul cărora a desfășurat o serie de proiecte dedicate, printre care amintim:
– Tabere la mare și la mare pentru copii defavorizați.
– Campaniile naționale “Sărăcia Distruge Omenia”, Dăruiește Un Pic de Soare Nu Totală Nepăsare, Câștigă România, Dăruiește Bucuria! ” și „Rechizite pentru viitorul tău”, în care au fost ajutați sute de copii și bătrâni defavorizați.
– Parteneriat cu persoane fizice, sponsori și oamenii cu suflet mare.
Amintirile lui Mihai Căldăraru (născut pe pe 25 mai 1986, un om credincios) din copilărie sunt legate exclusiv de casa de copii, orfelinat, cum vreți să-i spuneți, în cazul de față școala specială nr 6 din Capitală. „Doamne ajută”, este formula lui de salut şi Dumnezeu un personaj permanent al discuțiilor pe care le poartă. Ortografiază surprinzător de bine, comparabil cu scrisul unor demnitari, aleși sau puși în funcție
Tânărul care schimbă lumea prin Bine!
Să învățăm să apreciem. Apoi, să ne uitam în jur și să observăm că poate avem mai multe decât si-ar putea alții măcar sa viseze.
„Alții”, copiii orfani, mame si tați uitați de pruncii lor in case dărăpănate, familii pentru care banii sunt prea putini pentru bomboanele.
Pentru acești „alții” își dedică viața Mihai Căldăraru, un tânăr jurnalist care dăruiește. Zâmbete, speranță și pâine. Dăruiește și jucării, și chicoteli și vise împlinite, acolo unde, la prima vedere, am spune că Dumnezeu nu mai e, însă, ascultându-l pe Mihai înțelegem că Dumnezeu lucrează prin oameni și e prezent în fiecare dintre noi, cei care alegem să facem o faptă bună.
Chinurile prin care a trecut la orfelinat, bătăile și abuzurile sexuale l-au încurajat pe tânărul Mihai să-și îndeplinească visul: de a ajuta copiii care au trecut prin aceleași suferințe asemenea lui. La prima vedere, pare a fi povestea obișnuită a unui copil ce a crescut prin centre de plasament. Și așa si este, în fond.
Din păcate, pot să vă spun mult prea bine ce înseamnă să crești prin orfelinate, pe stradă, sau sa ai un start dificil, după vârsta de 18 ani, când ieși din sistem. Dar cum știți și voi, fiecare creștem și ne propunem niște obiective, bine organizate, în viața sa. Asta am făcut și eu!
Vreau să vă spun, totuși, că alături de oamenii pe care i-am cunoscut treptat în viața mea, i-am întâlnit și mi-au intrat la suflet și pe cei de la AEDOPS (Asociația Europenă a Drepturilor și Protecției Sociale) au fost și sunt oamenii cu care mă sfătuiesc, le-am cerut sprijinul pentru lucrurile care mi-se păreau „complicate/ dificile”, sau pentru oamenii care i-am avut în echipa și ei au fost sprijiniți pregătiți, cum să-și facă treaba mai bine, prin echipa Direcției Generale de Asistență Socială România.
Știți, că fiecare pas pe care-l parcurg este să-i ajut pe alți copii, bătrâni și Persoane cu Dizabilități să aibă o viață mai frumoasă.
În acest moment, Mihai Căldăraru se află în plină campanie umanitară, încearcă să adune sponsorizări pentru a oferi ajutor celor care nu au posibilităţi financiare şi trăiesc la limita subzistenţei.
Oricine are de oferit alimente neperisabile, materiale igienico-sanitare sau orice altceva, care poate constitui un ajutor pentru persoanele defavorizate, este rugat să ia legătura cu organizatorul sunând la numărul de telefon: 0739.377.777.
„Sperăm ca acestă campanie umanitară să dea naștere la noi rădăcini de bunătate între semeni, iar noi ne continuăm promisiunea de a ajuta, și anunțăm la început de an, a doua campanie umanitară realizată de DGASR (Direcția Generală de Asistență Socială România) aflată sub tutela AEDOPS (Asociația Europenă a Drepturilor și Protecției Sociale) ce va viza, la fel ca și până acum, grupuri sociale vulnerabile Aportul fiecăruia dintre voi ne-a făcut și ne va face mereu mai puternici și mai capabili să ducem mai departe raza de lumină și speranță ce este catalizatorul a tot ceea ce întreprindem!“, a declarat Mihai Căldăraru, notează știri Clik.