Usturoiul din fereastra ta. Crește ușor, este ieftin și nu-i îngrășat suspect cu…

Cel mai ușor de crescut în geam, în ghivece sau vase nepretențioase în care ai avut flori și, dintr-un motiv sau altul, s-au uscat, este usturoiul. Usturoiul românesc a fost în mare parte înlocuit de cel importat din China, așa cum prazul este importat din Egipt. Poți să-ți asiguri necesarul familiei cu usturoi proaspăt extrem de simplu. Stai la bloc sau la casă, e iarnă? Nu contează. Usturoiul crește ușor, doar să aibă pământ și să nu uiți să-l uzi.
Cum procedezi? Pune cățeii de usturoi într-un pământ reavăn, care să conțină și gunoi de grajd fermentat și o parte (15 -20 la sută) nisip. Îngroapă în rasul pământului cățeii de usturoi, firește cu vârful în sus, la o distanță de 5-8 cm între ei. Să fie lumină de afară. Usturoiu este primul care încolțește în grădină primavara, ca și ceapa, așa că nu are mari pretenții de căldură. În cîteva zile din fiecare cățel de usturoi va pleca o săgeată verde care va odrăsli și va înfrăți.
Poți recolta cu grijă, lăsând planta vie în mijloc. Frunzele pot fi folosite în salate și-n orice altă combinație alimentară. Nu uita că frumosul și uniformul usturoi din comerț e îngrășat, mai ales cel din China, cu îngrășăminte pe care nu le mai evocăm fiindcă a scris destul presa lumii despre acest subiect.
Ghiveciul tău din geam e și frumos, cu frunzele lui verzi, dar și util. Și, mai ales, sănătos. Succes! Îl vei avea sigur! Noi am încercat.
Mădălina Stoica, AMPress