Vișinata, singura băutură stilată din casa țăranilor – Rețeta tradițională

 

Vișinata este singura băutură stilată din casa țăranilor. Ne aflăm în plin sezon al acestor fructe acrișoare și aromate, și este păcat să nu beneficiezi de ele, din plin. Pe lângă dulceață și compot, prepară și vișinată, perfectă pentru zilele friguroase de toamnă și iarnă.
Ingrediente:
– 2,5 kg de vișine
– Pentru culoare și aromă deosebită se pune un pumn de cireșe amare
– 1 kg de zahăr
– 0,5 l alcool dublu rafinat din prună (palincă sau țuică)
Preparare:
Aveți nevoie de o damigeană de 5 litri. Vișinele se pun cu sâmburi, dar este bine ca jumătate de kilogram să se pună fără sâmburi, așa se va simți mai bine gustul tradițional de vișinată.
Așadar, se pun cireșele amare și vișinele spălate și curățate de codițe, cu și fără sâmburi, în damigeană. Deasupra se presară zahărul, apoi se scutură bine damigeana ca zahărul să pătrundă peste tot. Se leagă la gură damigeana cu tifon pentru a nu intra musculițele de fermentație și se lasă la soare sau în interior la căldură timp de 7-10 zile. Fructele trebuie să își lase zeama, zahărul să se topească, iar zilnic se va agita damigeana.
Când se observă că zahărul s-a topit și fructele și-au lăsat zeama se adaugă țuica foarte tare.
Se astupă apoi damigeana și se lasă la loc răcoros timp de 2 săptămâni, timp în care se agită la 2-3 zile. Apoi, băutura se strecoară printr-o bucată de tifon și se pune în sticle sau înapoi în damigeana spălată bine. Fructele se păstrează în borcane, peste care se toarnă lichior și se folosesc la diverse preparate dulci. Se strâng bine capacele și se țin la loc răcoros.

Mădălina Stoica, AMPress