• Home
  • De la prieteni
  • Costin Diaconescu: „Jocul de-a vacanța” se (re) joacă la orice vârstă!

Costin Diaconescu: „Jocul de-a vacanța” se (re) joacă la orice vârstă!

costin diaconescu 1 1

Nu stiu altii cum ar face dar eu evoc ziua de 29 august 2019, dupa ce am vazut zilele trecute la TVR “ Jocul de-a vacanta”, cu Violeta Andrei si Florin Piersic in rolurile principale. Exact acum 83 de ani, pe 29 august 1936, ora 4, Mihail Sebastian ( avea 29 de ani!), nota in “Jurnal”-ul sau ca a terminat lucrul la piesa “Jocul de-a vacanta”. “ Am terminat. Cui sa telegrafiez , ca in anul I: “ Trecut examenul, sunt fericit? Dar am trecut oare examenul? Voi vedea mai tarziu”.

Nu stiu altii cum “vad” dramaturgia lui Sebastian, dar eu, contrar a ceea ce a devenit aproape un loc comun, spun ca nu “Steaua fara nume” straluceste in dramaturgia lui Mihail Sebastian , ci “ Jocul de-a vacanta”. Nefiind o cronica teatrala , va spun doar ca , dupa gustul meu, tânarul dramaturg a reusit sa faca o minune dintr-o scriitura: aproape fara actiune, fara “trepidatii”, poate cu exceptia momentului aparitiei pe “nava” capitanului Bogoiu a “ pasagerilor clandestini”.

Autorul era contemporan cu Gide, cu Joyce; acestia scriau romane celebre, fara ca actiunea sa fie cheia succesului. Poate ca Sebastian s-a inspirit din acest gen de opere.

Important este insa altceva: prima oara, dupa epoca Caragiale, un spectacol de teatru fara actiune , farse, intamplari spectaculoase, avea si  are succes.

Un teatru de idei, de sentimente, de vibratie.

Nu as fi scris aceste randuri daca TVR , in buna inspiratie, nu ar fi prezentat zilele trecute aceasta piesa in interpretarea celor doi mari artisti evocati mai sus si in compania altor nume mari ale scenei teatrului: Tamara Buciuceanu Botez, Victor Moldovan, Matei Alexandru, Sebastaian Papaiani, Marian Hudac, Coca Andronescu s.a.

Protagonistii – Violeta Andrei si Florin Piersic – interpreteaza doua roluri in care nu eram obisnuit sa ii vad : lirice, suave, chiar pe alocuri melodramatice. Mai ales Florin Piersic.

Si, cautand in biografia lor artistica, mai vad o coincidenta care, poate, nu e intamplatoare: intr-o zi de 29 se nasteau atat Violeta Andrei cat si sotul ei , ministrul de externe Stefan Andrei ( ambii in luna martie). Casatoria lor, de peste 50 de ani , a fost una dintre cele mai frumoase povesti de iubire din perioada comunista. Tocmai de aceea au avut de suferit, amandoi, din pricina altui cuplu, invidios si razbunator: Elena si Nicolae Ceausescu.

Dar si prietenia artistica dintre Violeta si Florin are aceeasi longevitate, si despre asta Florin spunea ca “ daca ar mai avea o viata, aceasta ar trebui sa fie perioada in care a jucat alaturi de frumoasa actrita, incepind, poate cu Eu, tu si Ovidiu”. Un film nu prea inspirat dar purtand nostalgia anilor 70 ai litoralului romanesc. Incheie aceasta perioada de glorie lirica “Jocul de-a vacanta,” 1981, in regia lui Geo Saizescu.

Revenind la subiectul acestor rememorari, recomand celor visatori, sensibili, sa revada

„Jocul de-a vacanta” , in compania artistilor de mai sus, duminica 1 septembrie 2019, de la orele 17,10, pe TVR 1.

Dupa vizionare , puteti sa-i mangaiati cu vorbe frumoase pe dragii nostri contemporani Violeta si Florin care – anul acesta- au implinit 78 si respectiv 84 de primaveri.

Vivat!

Parteneri