• Home
  • De la prieteni
  • Alice Năstase Buciuta: Aşa am pornit în căutarea lui Lucian Avramescu (fragment)

Alice Năstase Buciuta: Aşa am pornit în căutarea lui Lucian Avramescu (fragment)

alice buciuta 2

Am pornit în căutarea lui Lucian Avramescu cu gând că vom vorbi despre poezie, dar am vorbit mai mult despre pietre. „Vorbesc nu cu vocale și consoane, ci cu pietre, cuvintele mele sunt pietre”, mi-a spus poetul și, privind în jur, mi s-a părut firesc să fie așa.

Lucian Avramescu trăiește azi la Sângeru, satul în care s-a născut, pentru că doar acolo a simțit că-și poate regăsi amprenta cosmică. Acea gură de aer pe care o tragi în piept când te naști. Și-a reașezat viața și tot universul poetic sub cerul dintre dealurile Prahovei. Și-a trecut în brațe soția cea tânără și frumoasă, pe Giorgiana Radu, prin poarta maramureșană cu șindrile de piatră, și-a dat fetița cea mică, pe Ana-Luciana, la școala din Sângeru, a relocat acolo, acasă, inima vie a culturii pietrei, dovada tangibilă a faptului că civilizația pietrei există în țara noastră, mărturiile neclintite ale faptului că românii au și rădăcini de piatră, nu numai rădăcini de lemn. Și a organizat acolo un concert magic cu nepotul lui, violonistul Alexandru Tomescu, care a cântat pe vioara lui Stradivarius, sub cerul de la Sângeru, Tripticul de Bach, Balada lui Porumbescu…

Unicul Muzeu al Pietrei din România a fost adunat, minune cu minune, piatră peste piatră, de mâinile ridicate de pe foaia de scris ale lui Lucian Avramescu, în grădina casei bunicului său, Victor Nicolae Avramescu, cel care a dăruit obștii de la Sângeru clădirea primăriei, a refăcut biserica în care e pictat Regele Mihai, a botezat și cununat zeci de țigani ai locului și a rămas în istoria așezării ca unul dintre cei mai buni primari, chiabur generos și cu suflet de aur. În stilul românesc, Victor Nicolae Avramescu a fost răsplătit pentru faptele sale bune fiind trimis la Canal, nedreptate de care a scăpat murind înainte de a ajunge acolo… Nu v-au îndepărtat niciodată dramele de aici, nu v-ați gândit să plecați la capătul lumii, nu să vă întorceți tot aici?, l-am întrebat pe Lucian Avramescu. „Nu. Capătul lumii pentru mine a fost întotdeauna Sângeru”, mi-a răspuns.

Am vorbit mai întâi despre splendidele și incredibil de valoroasele creații ale marelui sculptor George Apostu pe care le găzduiește Muzeul, într-o expoziție permanentă…

(Așa începe un amplu reportaj-interviu la Muzeul Pietrei, material pe care autoarea îl va publica în următorul număr al revistei Tango, al cărei director este)

Parteneri