AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ana-Maria Bocai: Concert simfonic pe scena Teatrului Național Caracal

 

O seară de joi, 18.05.2017, şi o reîntâlnire care a adus bucurie în inimile publicului meloman. Sala Teatrului Național din Caracal a vibrat din nou în acordurile muzicii clasice, clipe de tandrețe sufletească dăruite nouă de către “bătrâna doamnă ” a Olteniei. Orchestra de Cameră a Filarmonicii Oltenia din Craiova, pentru a doua oară în orașul nostru şi sub aceeaşi baghetă magică a domnului dirijor Ivan Iliev ne-a transmis mesajul fără granițe al frumosului.
Un program variat, cu genuri diverse şi din epoci diferite, o călătorie muzicală ce a devenit un drum accesibil, fără a putea fi considerat însă facil. “Vinovat” pentru acest “ vis” este dirijorul bulgar Ivan Iliev, consultant artistic al Filarmonicii Oltenia, care cu finețe a strâns pentru noi clipe de bucurie. Un tot unitar creat cu măiestrie din arii antice, tangouri celebre şi suita “ Holberg”, op. 40 compusă de Edvard Grieg.
“Motorul” acestei povești este orchestra, membrii ei sunt interpreți talentați şi dăruiți pasiunii lor, oameni pentru care muzica înseamnă a exista. Timpul, ce a trecut de la înființarea orchestrei în anul 1957 şi până în prezent, a pus amprenta asupra acesteia. Anii de experiență, concertele în țară şi străinătate, repertoriul diversificat au şlefuit-o ca pe un diamant conferindu-i noblețe. Spun asta pentru că am simțit bucuria cu care fiecare notă este trimisă către public, dar şi “hrana” ce le umple sufletul la final de concert.
Pentru ariile antice alături de ei, pe scenă a urcat soprana Barbara Kajetanowicz, care ne-a încântat cu vocea şi delicatețea domniei sale. O prezență care îți spune că undeva, dincolo de noi, iubirea nu are granițe. Trebuie să precizez că este pentru prima oară când aceste arii sunt orchestrate, lucru ce îi aparține domnul dirijor Ivan Iiev.
Într-o scurtă discuție purtată cu maestrul Ivan Iliev, am fost surprinsă în mod plăcut să aflu că în proiectele domniei sale un loc aparte îl ocupă Teatrul din Caracal. Încântat de acest lăcaş de cultură, comparat pentru frumusețea lui cu teatrele din marile centre culturale europene, şi-a exprimat intenția de a se reîntoarce cu un “vis” nou curând. Dirijor şi prieten al celor ce iubesc muzica, cu sensibilitate ne-a adus în atenție în această seară compozitori cunoscuți şi mai puțin cunoscuți. Evard Grieg, Astor Piazzolla, Jean Sibelius si Serghei Rahmaninov, dar ariile baroce care prin sublim ne-au încântat, compozitorii fiind Giulio Caccini, Antonio Caldara, Giovanni Paisiello.
Din program:
Edvard Grieg : Suita “ Holberg”, op. 40
Arii antice -orchestrația Ivan Iliev
Giulio Caccini :“ Amarilli, mia bella-madrigal-
Antonio Caldara : Aria “Sebben, crudele” din opera “ La costanza in amor vince l”inganno”
Giovanni Paissiello : “ Nel cor piu non mi siento” -arietta- din opera “ La Molinara”
Antonio Caldara : “ Selve amiche, ombrose piante” -arietta
Giulio Caccini : Aria “ Tu ch”hai le penne, Amore”

Jean Sibelius : Andante festivo
Serghei Rahmaninov : Vocalise
Astor Piazzola : “Oblivion” -tango-
Astor Piazzolo : “Libertago” -tango-

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!