Ana-Maria Bocai: Concert sub bagheta maestrului Ivan Iliev pe scena Teatrului Național Caracal

 

Sărbătoarea care a marcat cei 477 de ani de atestare documentară a orașului Caracal s-a încheiat în seara zilei de 24 noiembrie 2015. Serile de teatru, lansările de carte, expozițiile de pictură, manifestările sportive sunt câteva dintre activitățile desfășurate cu ocazia sărbătorii “ Zilele Municipiului Caracal”.

Pe scena Teatrului Național Caracal cortina s-a lăsat greu coborâtă, pentru că surpriza ultimei seri ne-a adus din nou bucuria muzicii clasice. Filarmonica “Oltenia” din Craiova, o doamnă distinsă ce anul acesta – în decembrie- împlinește 111 ani și Asociația Craiova Muzicală și-au făcut auzit glasul cu un frumos concert susținut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia”.

Înființată în anul 1957, Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia” a susținut concerte atât în țară, dar și în turneele internaționale din: Italia, Franța, Germania, Olanda și Bulgaria. Repertoriul diversificat și bogata experiență concertistică sunt doar câteva din argumentele care recomandă această orchestră ca fiind una de elită.

Programul prezentat publicului caracalean a fost unul complex și a transmis sufletului momente de bucurie și tristețe, de încântare și divin. “Vinovat” pentru această frumusețe este dirijorul bulgar Ivan Iliev, colaborator al Filarmonicii oltene din anul 2011.

În cele câteva clipe, pe care am îndrăznit să i le smulg după încheierea spectacolului, am descoperit un om deosebit, care cu o simplitate și o noblețe aparte se dedică muzicii, colegilor cu care colaborează și nu în ultimul rând publicului. Un om care spun eu, ne respectă poate mai mult decât ne respectăm noi uneori țara, pentru că da, dragii mei, omul acesta vorbește limba română.

Piesele alese cu grijă, s-au dorit a fi un liant, acel quelque chose, care să aducă publicul acolo, pe scenă în inima muzicii. Dacă în prima parte, s-a zâmbit și inima a tresărit cu bucurie, ce-a de a doua parte a evenimentului ne-a amintit o altă față a realității, și pentru aceasta maestrul Ivan Iliev a ales divinul: “Sabat Mater”- Giovanni Battista Pergolesi – Plângerea Fecioarei Maria la moartea lui Christos. Vocile celor două soliste ale Filarmonicii din Craiova : alto Mihaela Popa și soprana Alexandra Iosub au trimis în sufletele noastre aripi de înger.

Din biografia maestrului Ivan Iliev, puțin cunoscut publicului caracalean am să rețin câteva aspecte. Născut în orașul Vidin, dirijorul a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Sofia, perfecționându-se apoi în domeniul dirijoratului de orchestră cu profesorii Micheal Esselstrom ( la Indiana University,2003) , Victor Yampolsky (la Northwestern University) și Julian Shew ( la Universitatea de Stat din Louisiana), teza de doctorat fiind susținută la Academia Națională de Muzică din Sofia.
De-a lungul carierei sale a susținut concerte la pupitrul mai multor orchestre: South Bend Symphony Orchestra, Louisiana Symphony Orchestra, Louisiana State University Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonici din Sarajevo, Shumen Symphony Orchestra, Stara Zagora Opera Orchestra, Filarmonica “Oltenia” și a realizat înregistrări pentru radio și televiziune cu Filarmonica din Sarajevo,   Louisiana State University Symphony Orchestra, precum  și un CD de muzică barocă  la pupitrul Orchestrei de cameră  din Sofia.

O seară minunată, cu un public dornic să primească lumina muzicii, o seară răsplătită cu un dar divin.