Aristotel Bunescu: Despre doamna Mariana Oloier, artist tapiser
Am scris despre mulți pictori și poeți, dar foarte rar despre sculptori și artiști tapiseri.
A venit astăzi timpul să vă prezint un artist tapiser, autorul unor impresionante lucrări. Este vorba despre distinsa doamnă Mariana Oloier.
Acum, mă gândesc la faptul că aici, în afară de artă, avem nevoie de multă tehnică, de exactitate. Adică fiecare ochi să fie la locul său, nici mai la dreapta, nici mai la stânga, nici mai sus și nici mai jos.
Onorabilii cititori vor avea ocazia să vadă câteva din tapiseriile sale, dar după o scurtă prezentare a invitatei noastre speciale de astăzi…
Absolventă a Institutului de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” din București, debut în 1968, membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din 1971.
Expoziții personale – selecție București 1974, 1979, 1995, 1999, 2000.
Expoziții internaționale: 1973 – Târgul Internațional de Artă de la Paris; 1974 – Al 13 –lea Festival de artă Bromsgrove; 1983 A treia expoziție bienală de tapiserie Piran; 1988 – A 8-a Expoziție bienală de artă Valparaiso; 1996 L* espacevision – București.
Expoziții românești de grup:
În Romania – la București, Bacău, Pitești, Brăila
În străinătate – la Viena, Varșovia, Hamburg, Paris, Stockholm, ,,Sin* Paora” – Paris, Dortmund, Praga, Bratislava, Poznan, Geneva, Sofia, Moscova, Detroit, New York, Leningrad, Ierusalim, Berlin, Novi Sad, Belgrad, Malines, Chișinău, Veneția.
Palmares selectiv:
– Diploma de onoare la a opta expoziție bienală de artă Valparaiso;
– Premiul I la Salonul de artă București, 2000
Lucrările sale se găsesc în multe colecții particulare din Franța, Italia, Germania, Elveția și Olanda, precum și în colecții particulare și de stat din România.
Tapiseriile sale se pot vedea la Parlament, Sala Palatului, Biblioteca Universitară, Clubul Diplomaților și Palatul Copiilor.
Ce spune critica de specialitate?
,,Tapiseriile Marianei Oloier prin rafinata orchestrare dinamică a unor mănunchiuri de elemente simple (flăcările dintr-o perioadă mai veche sau metamorfozat acum în niște așchii curbate și fâșii dreptunghiulare figurate în ascetice degradeuri de tonuri stinse, iluminate uneori de străfulgerări ardente) reușesc să comunice într-un limbaj propriu, un puternic sentiment de înălțare spirituală, aspirație nobilă într-un spațiu al libertății nelimitate, lipsite de granițe, obstacole sau impurități. Creșteri și descreșteri, ruperi de ritm, vârtejuri create în jurul unor centre energetice, ca și ramificarea, dezvoltarea motivelor dintr-o compoziție de tip contrapunctic, sunt tot atâtea modalități specifice compoziției muzicale, care sunt aproape miraculos translatate în domeniul dificil, plin de rigoare al tapiseriei, impunând astfel viziunea Marianei Oloier ca una dintre cele mai autentice în câmpul artelor contemporane românești” Gheorghe Vida.
După atâtea cuvinte, este momentul să vedem câteva dintre lucrări…