AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Aristotel Bunescu despre minunatele tablouri semnate de pictorița Paula Gîtlan

 

Dragi cititori,
A trecut ceva vreme de când nu ați mai citit aici textele mele. Motivul este unul foarte simplu. Am trăit intens cele mai importante zile pentru mine de pe parcursul unui an întreg.
Ele nu sunt nici aniversările, nici Revelionul, pentru simplu motiv că acestea toate trec repede și gata. Pe când saloanele de expoziții și târgurile de carte țin zile la rând.
Ca un om pasionat de pictură și de carte, am fost la Complexul expozițional Romexpo din București, acolo unde am vizitat siderat cel mai mare târg de artă contemporană din Europa Centrală și de Est – MoBU 2024, dar și ediția din acest an a Târgului de carte Bookfest.
Revenim acum la pictorii de toate zilele și vă aduc în centrul atenției minunatele tablouri semnate de distinsa doamnă Paula Gîtlan.
Veți vedea și dumneavoastră o parte din ele, dar după un dialog introductiv.
-Vă rugăm să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc.
-Mă numesc Paula Gîtlan, sunt din Tulcea, am 56 de ani și pictez, ca amator, de aproape trei ani.
Surprinzător, pentru mine dorința de a picta a venit din senin, fără nici o explicație sau vreo încercare anterioară în acest sens. Am primit-o ca pe un dar. Este pasiune și relaxare, dar și învățare continuă și studiu.
-Felicitări! Cum a fost anul 2023 pentru arta dvs?
-Anul 2023 a fost cel în care am participat la primele expoziții, prilej bun de a cunoaște artiști dragi mie și, evident, de a expune unele dintre lucrările de suflet.
– Ce așteptări aveți până la finalul anului 2024?
-2024 continuă cu o serie de expoziții cu diferite tematici, la care voi participa și sper să se vadă o evoluție în tot ce fac. Încerc sa acumulez continuu informații legate de tehnici, cromatică și tot ce ține de pictură, prin cursuri și căutări personale.
Pe viitor îmi doresc sa am mai mult timp pentru pictură (în prezent având un serviciu care îmi ocupă zece ore pe zi) pentru că din exercițiu, pasiune și muncă intensă vin rezultatele.

–Mult succes! La final, un mesaj pentru cititori…

– Mă rog sa avem pace și liniște sufletească, să fim buni, deschiși și îngăduitori cu ceilalți, să apreciem frumusețea și miracolul vieții, în toate aspectele ei.

-Ce pictori vă plac?
-Îmi plac foarte mult lucrări ale lui Nicolae Vermont, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian și lista ar putea continua, de la fiecare având de învățat.
– Dar dintre pictorii străini?
–Pictorii străini din ale căror lucrări mi-ar plăcea sa reproduc câteva pentru studiu și care mă inspiră ar fi Monet, Rembrandt, de Goya, Burgereau și contemporanii Anne Cotterill, Vladimir Volegov, Renso Castaneda, Ivan Chernov, Vera Kavura…
– Ce rol au avut vizitele la muzee și expoziții pentru evoluția dvs artistică?
– Provenind dintr-un oraș mic și neavând multe ocazii de a vizita muzee, nu aș spune că vreo lucrare expusă intr-un anume muzeu a avut un impact puternic asupra mea. În schimb, posibilitatea de a accesa pe internet imagini cu atâtea lucrări valoroase a însemnat un beneficiu imens și o sursă de inspirație nesfârșită.
– Ce sfătuiți părinții care au un copil cu înclinații artistice?

-Înclinația spre artă se poate manifesta la vârste fragede sau să apară surprinzător, la vârste mai înaintate, cum este cazul meu. Copiii care au înclinații artistice de orice natură ar trebui sa fie susținuți și îndrumați cu grijă, fără presiune, să-și urmeze visul. De altfel, același principiu este valabil pentru toți copiii, ei trebuie să simtă încurajare, susținere și multă încredere din partea părinților, pentru a-și urma propriul drum.

– Care sunt tehnicile dvs preferate atunci când faceți un tablou?
– Revenind la pictură, pot spune ca am încercat pictură în acrilice, lucrări abstracte și pictură clasică, dar de când am început sa lucrez în ulei totul s-a așezat, parcă, pe un făgaș bun. Încă sunt în căutarea unui stil propriu, a unei amprente artistice personale, recognoscibile, dar mai am atât de multe de învățat, încât acest lucru pare destul de îndepărtat…

– Unde pot să fie văzute tablourile dvs ?
–În afară de postările pe rețelele sociale, lucrările mele pot fi văzute la expoziții în Constanța, București…

– Unde au ajuns fizic cel mai departe tablourile dvs?
– Unele dintre picturile mele sunt în țară, în case din Tulcea, Constanța, Isaccea, altele sunt în Austria, Marea Britanie și Canada…

Am credința că fiecare pictură are locul și omul potrivit, care să o pună în valoare și să o prețuiască la maxim.

–La final, un mesaj pentru cititori…

– Mă rog sa avem pace și liniște sufletească, să fim buni, deschiși și îngăduitori cu ceilalți, să apreciem frumusețea și miracolul vieții, în toate aspectele ei.
După atâtea cuvinte, să vedem acum și niște tablouri…

pgpg1pg2pg3pg4pg5pg6pg7pg8pg9pg10pg11pg12pg13pg14

 

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!