AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Aristotel Bunescu despre vise cu pictorița și scriitoarea Dorina Manole

 

Scriu aceste rânduri în zorii zilei de 5 aprilie, anul de grație 2024. Este ziua de naștere a scriitorului Fănuș Neagu. În anul 1932. Unul dintre filmele sale unde a semnat scenariul se numește…,,Casa din vis”. Și eu visez uneori colorat, alte ori în alb – negru.
În urmă cu câteva nopți, am visat niște minunatate tablouri semnate de doamna Dorina Manole. O să vedeți și dumneavoastră câteva dintre ele, după un dialog lămuritor…
-Pentru început, vă rugăm să vă prezentați…
-Bună, sunt Dorina Manole din Câmpulung Muscel și sunt pensionară, pictoriță autodidactă și scriitoare de roman autobiografic.
Picturile mele sunt originale, iar în ceea ce privește romanul, deocamdată am publicat doar o parte din memoriile mele pe rețeaua de socializare Facebook.
–Cum a fost întâlnirea cu pictura ?
-Să vă spun cum am ajuns să pictez? Am început în joacă, când am primit în dar de la copii de ziua mea o trusă completă pentru pictură. Fiind iarnă, frig, mi-am zis de ce nu aș încerca? Chiar dacă nu știam nimic despre această artă, am început să combin culorile și să-mi folosesc imaginația pentru a crea un peisaj montan. Am descoperit ce fel de pensule trebuie să folosesc, câtă apă trebuie să adaug la diluarea culorilor și încet, încet am făcut primul peisaj, pe care îl păstrez și astăzi. Este motivul pentru care și acum prefer peisajele, în nuanțe vii și cu mult detaliu.
Încet, dar sigur, pasiunea pentru pictură a devenit obsesia mea: bucătăria am transformat-o în atelier, am început să investesc mult timp și bani, să lucrez atât în acrilice cât și în ulei, iar momentul în care terminam o lucrare era ceva deosebit.
Am început să mă documentez despre ce trebuie făcut după terminarea unei lucrări: am descoperit vernisul, care protejează culorile in timp, am aflat că nu toate tipurile de materiale sunt de calitate și că trebuie să investesc mai mult dacă vreau ceva bun.
Primele lucrări au fost dăruite, după care am început să particip la expoziții: am o expoziție personală găzduită de către primăria comunei mele, și particip la expoziții colective în București sau online la expoziții colective internaționale.
-Cum a fost anul 2023 pentru arta dumneavoastră?
– Mulțumesc de întrebare! Am avut un an bun, în care am lucrat mult, dedicând o mare parte din timp pasiunii pentru pictură. De asemenea, am vizitat o parte din Elveția la invitația copiilor mei și a fost minunat!
– Ce visați pentru a doua jumătate a anului 2024, dar și pentru următorii ani?
– Oof, ar fi multe de spus. Deja sunt implicată în multe proiecte, pe care, dacă sunt sănătoasă, sper să le duc la bun sfârșit.
Să pictez cât mai mult și să particip la cât mai multe expoziții.
Să continui cu romanul început și poate reușesc să-l public.
Să-mi termin memoriile, pe care mi-ar plăcea sa le transform într-o carte amuzantă.
– Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?
– Ce vă pot spune este că vreau să trăiesc în sfârșit, făcând lucruri care îmi aduc bucurie. Sunt deja la vârsta senectuții, conștientă că am o singura viață, pe care încerc să o fac frumoasă.
Am multe prietene pictorițe foarte talentate, ne întâlnim adesea la expoziții și organizăm din când în când întâlniri distractive.
Intenționez să organizez la vară o tabără de pictură la mine acasă, unde câteva dintre prietenele mele pictorițe doresc să participe. Sper să fie frumos!
De asemenea, vom merge împreună anul acesta în Grecia, unde sper nu doar să ne distrăm, dar și să găsim subiecte noi de pus pe pânză!
În general, vreau să trăiesc frumos, să am liniște și visele mele să devină realitate!
Vă mulțumesc pentru faptul că m-ați ascultat și mi-ați oferit posibilitatea să-mi fac cunoscute gândurile, emoțiile și visele!
– Muțumesc și eu. E interesant că ați terminat cu visele, cu care eu am început acest articol…Felicitări din inimă pentru tot ce faceți…Visez să vin și eu la tabăra de pictură…După atâtea cuvinte, să vedem și niște tablouri minunate semnate de dvs…

db1db2db3db4db5db6db7db8db9db10db11db12db13

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!