Cătălina Moșneanu: Când mă gândesc la valori, mă gândesc la ea

Când ma gandesc la valori, ma gandesc la ea. Bunica. A adus pe lume 10 copii! Pe ultimul l-a pierdut la nastere, pe 9 i-a crescut! A 8-a a fost mama. Daca era si bunica mai “open-mind”, nu mai scriam eu acum vrute si nevrute.

“Cum il iubesti si il ingrijesti pe cel din brate, tot asa o sa-l iubesti si pe cel pe care inca nu il cunosti”.

Cand se lăsa seara, bunica mergea deseori la o familie de la marginea satului careia ii ducea mancare sau chiar haine lucrate de ea. De ce seara? Ca sa faca binele nevazuta.

In copilarie visa sa ajunga medic. Ii placea “cartea”, dar cine s-o asculte? Ne spunea mereu: “Invatati! Invatati, ca sa nu depindeti de nimeni!”. A avut o viata grea. Si-a pierdut devreme ambii parinti si primul sot. Mi-o amintesc perfect. Zambea cu colturile gurii in jos. Avea niste ochi albastri in care te pierdeai. Iti spunea lucrurile fara menajamente. Te iritau pe moment dar mare dreptate ii dadeai mai tarziu.

Am cules de la ea cateva valori crestine pretioase. Prin puterea exemplului, nu prin povesti. Avem cu totii niste radacini. Ele isi lasa amprenta puternic asupra omului ce suntem azi. Alaturi de tot ce ne inconjoara, de cei cu care alegem sa ne petrecem timp, de cei pe care alegem sa-i lasam sa ne influenteze, dar si de cei de la care imprumutam fara sa constientizam.

E limpede ca Dumnezeu, azi, nu mai e chiar “la moda”. Sa fie teama de a fi mai mult pe placul oamenilor? Sa fie confuzie? Sa fie experiente in care-l confundam pe El cu vreun slujitor nepotrivit? Sa para oare progresul si evolutia incompatibile cu Dumnezeu? Avem acces la informatie. Putem citi nelimitat. Putem cauta. Ne putem îndoi si putem cauta iar. Renuntam prea usor…e timp dupa 60, nu?

Paradoxal, “evolutia” imbraca uneori haina degradarii morale. Aici intervin valorile launtrice la care tinem indiferent de modernitate. Avem un trup, o minte si un suflet. Am fost inzestrati fiecare cu anumite daruri, oricat am vrea sa credem ca numai noua, Omul, ni se datoreaza tot ce construim. Eu, una, mai am mult, dar muuult de citit, de inteles, de cautat. Dar n-am nicio indoiala ca valorile de care aminteam sunt nepretuite si de insuflat copiilor mei!

Parteneri