Cateluța Patricia Cucu: Ziua copiilor este în fiecare zi!

De 1 iunie, cu toţii sărbătorim Ziua Copiilor. Astăzi, poate mai mult ca niciodată,  într-un mediu extrem de complex şi confruntat cu uriașe provocări, copiii îşi serbează ziua lor.Noi, adulţii, avem menirea de a le face copilăria frumoasă, de a cultiva binele şi inocenţa lor, şi de a sădi în suflete și în conștiințe lor acele valori fundamentale ce sunt temelie a dezvoltării lor de mai târziu.
Există, însă, astăzi, ca niciodată poate că până acum,  o altă tipologie, un alt fel de copil: copilul adult. Este acel copil ce cunoaşte privaţiunile în diverse moduri, acel copil care merge kilometri întregi pe jos la şcoală sau grădiniţă.Sunt copii privaţi de copilărie, exploataţi  în diverse feluri  doar pentru că au avut neşansa de a se fi născut într-un loc și într-un timp ostil inocenței și a curățenei sufletești.

Iată de ce cred că mesajul generos al acestor frumoase festivități de astăzi ar trebui să fie continuat și exprimat prin acţiuni susținute, specifice unei societăţi sănătoase, o societate care gândeşte în fiecare zi la copil, la viitorul său, la aspiraţiile lui. O societate permanent atentă la nevoile copiilor care  nu se limitează doar ca, o data pe an, să îl invite pe copil, pe sărbătorit, la un spectacol sau la un desen pe asfalt, mimând astfel un anume ceva din care nici el, copilul,  nu prea poate întelege mai mult, adică: omenia, solidaritatea și coeziunea, vital  necesare unei societăți dinamice și stabile.

În mod cu totul deosebit, îmi doresc din suflet ca fiecare dintre cei mici să aibă şansa  unui educator, a unui profesor care să îl ajute să îşi construiască visul său. Îmi doresc să avem mai mulţi domni Trandafir în fiecare dintre şcolile noastre, oameni de suflet care să dovedească mai multă răbdare şi întelegere pentru cei mici, pentru că pe umerii lor se clădeşte această ţară.Îmi doresc ca şi părinţii, famiile copiilor, să fie parteneri în acest  proces de educare permanentă şi să înţeleagă că trebuie ,la rândul lor, să își educe copii sau nepoții lor în spiritual adevăratei avuții a omului  şi care nu înseamna doar etalarea tehnologiei proprii, a BMW-ului sau a vestimentației ,,ultimul răcnet al modei’’ și nici  în afișarea bunăstării acestora. Dimpotrivă, chiar dacă trăim în vacarmul supremației ,,mâinii invizibile a pieței’’ copii de astăzi trebuie să reînvețe ceea ce poate, noi cei maturi, am uitat prea repede. Și anume, că  esenţa ştiinţei de carte şi condiția  de a fi a omului cu adevărat educat se regăsesc și se exprimă în respectul și în promovarea valorilor deloc desuete ale umanismului, ale dorinței de construire în mod esential și durabil. Știință și conștiință a condiției umane ce îşi au rădăcinile în ceea ce înțelepciunea românească a numit atât de simplu și de frumos,, cei 7 ani de acasă’’.

Distribuie prietenilor

Îmi doresc ca primenirea societăţii noastre să înceapă, mai ales pentru cei mici, prin dragostea față de Țară, de Istoria și de Cultura României și pentru toți conaționalii nostri, fără dicriminări și fără privilegii nemeritate.Pentru că, să nu uităm , aşa cum ne tratăm semenii noştrii aşa ne respectăm, ne definim ca naţiune. Cumpătarea și modestia sper sa nu mai însemne, pentru viitor, doar lipsa unor bunuri materiale ce pot fi înlocuite sau achiziţionate, ci însemnele de adevărată noblețe sufletească şi spirituală a unor frumoase caractere.

Iar, pentru ca să faci toate acestea, trebuie să iubeşti copiii. De aceea, eu cred-și mă încăpățânez să cred- că Ziua Copiilor trebuie să fie în fiecare zi!

Cateluța Patricia Cucu