Ce boli se ascund în spatele scaunelor decolorate

 

De regula, fiecare persoana stie ce culoare a scaunului este normala pentru el si observa imediat daca apar schimbari neobisnuite. Culoarea normala a scaunului poate varia de la galben-maro deschis pana la maro inchis si chiar aproape negru. Culoarea maro a scaunului este determinata de prezenta in fecale a bilei prelucrate in intestin si a particulelor alimentare nedigerate. Fecalele decolorate – nuante de gri, alb, galben pal pot fi semnul unor boli grave ale pancreasului, ale ficatului si ale tractului biliar.
1. Scaun decolorat asociat cu durere in partea dreapta a abdomenului si eventual febra si urina inchisa la culoare. Combinatia acestor simptome poate sugera o hepatita, colecistita acuta sau o obstructie a cailor biliare. Oricare dintre aceste afectiuni este periculoasa, asa ca adresati-va medicului.
2. Scaun galben deschis, lichid, urat mirositor. Acesta poate fi un semn al indigestiei grasimilor in intestin. Aceasta tulburare poate fi cauzata de boli precum boala celiaca, pancreatita cronica, cancer pancreatic, cancer de vezica biliara, litiaza biliara, etc.
3. Mucus alb in scaun sau un strat subtire alb pe fecale. Aparitia unor cheaguri ale mucusului de culoare alba (alb-galbena, alb-murdara sau verzuie) in scaun, sau depunerea unui strat subtire alb pe fecale, pot fi un semn al unor boli, cum ar fi fistulele interne rectale si proctita. Prezenta acestor boli este mai probabila in cazul in care, simultan cu aparitia in scaun a unor cheaguri de mucus alb, exista dureri in zona anusului si febra. Daca observati aceste simptome – adresati-va neaparat medicului dumneavoastra.
4. Incluziuni albe in scaun. De cele mai multe ori, incluziunile albe (sub forma de granule, fibre, pete, seminte, firicele, etc.) in scaun sunt particulele alimentelor nedigerate. Adesea, incluziunile albe din materiile fecale sunt fragmente ale alimentelor vegetale (de exemplu, seminte de plante, graunte, fragmente de coaja).

Mai mult pe sanatate.bzi.ro