AM Press Logo
Muzeul Pietrei

CEASURI CARE SPUN O POVESTE. Primul război mondial și Cartier

 

Pentru orice designer, indiferent de tipul de produs, „Sfântul Graal” este de a crea un obiect care echilibrează atât de perfect forma și funcția și exprimă atât de elegant o estetică încât nu numai că va dura multe generații, dar va arăta pentru totdeauna la fel de modern ca atunci când a părăsit planșeta. Printre aceste produse rare se numără Chaise LC4 conceput de Le Corbusier ( despre care am amintit în povestea Le Corbusier și Girard Perregaux), scaunul „Barcelona”,  desenat și produs de Mies van der Rohe – un alt arhitect celebru al epocii ”corbusiene”, pentru pavilionul german la Expoziția de la Barcelona din 1929 și ceasul de mână Cartier Tank.

Este greu să ne gândim la un moment mai puțin probabil decât anul 1917 – trei ani de dezastrul al Primului Război Mondial – pentru lansarea unui obiect care avea să  devină un simbol al Lifestyl-ului secolului 20.

Versiunea romanțată a ceea ce l-a inspirat pe Louis Cartier este convingătoare (având „nas” pentru marketing, Cartier nu a făcut nimic pentru a respinge povestea): forma unui tanc Renault FT-17 văzut de sus – așa spune povestea – i-a dat lui Cartier nu numai codurile de design pentru forma simplă, „dezbrăcată” a ceasului, ci și numele său.

pc1pc2

FT a fost primul tanc modern. În felul său, letal, este un clasic al designului industrial de la începutul secolului 20. Avea o turelă complet rotativă, care purta arma principală; motorul era în spate și compartimentul echipajului în față. Din 1917, acesta a fost planul de bază pentru aproape fiecare tanc făcut vreodată. Unul dintre elementele sale cele mai ușor de recunoscut, au fost cele două benzi de rulare proeminente și largi de pe fiecare parte a corpului . În ceasul Tank, aceste caracteristici de semnătură au devenit „brancardele” – părțile alungite ale carcasei ceasului Tank.

pc3

Louis Cartier a avut norocul să aibă parte de un război destul de liniștit. Potrivit cărții „The Cartiers” a Francescăi Cartier Brickell, el a fost mobilizat ca șofer în 1915 (avea deja patruzeci de ani), primind o excepție medicală care l-a ținut în serviciile auxiliare ale armatei. Pe front i-a venit ideea pentru ceea ce avea să devină una dintre cele mai iconice creații ale lui Cartier: „The Tank watch”. Interpretare artistică a unu vehicul de război numit FT 17, pe care Louis Cartier a avut șansa să-l vadă în realitate.

Când Cartier a prezentat prototipul generalului John Pershing, comandantul Forței Expediționare Americane din Europa, povestea a devenit inseparabilă de ceas.

pc4

Pe măsură ce epoca jazzului (unul dintre reprezentanții de seamă fiind Duke Ellington) se desfășura într-un cadru Art Deco, ceasurile de mână au devenit  ”de bon ton” pentru bărbații stilați – uneori purtate în plus față de un ceas de buzunar.

pc5

Anul 1926 i-a adus Tank-ului Cartier momentul de glorie, când Rudolph Valentino, cel mai vestit actor al cinematografiei mute, în ultima peliculă turnată înaintea decesului prematur : „The Son of the Sheik”, a purtat ceasul la încheietura mâinii.

pc6

Ducele și ducesa de Windsor și-au cumpărat reciproc „Tank-uri” potrivite, în timp ce Clark Gable și Gary Cooper au ajutat la păstrarea statutului său „de alegere” printre personalitățile de la Hollywood.

În 1959, Simone Signoret i-a dăruit soțului ei, Yves Montand, un „tanc” de ziua lui; el l-a purtat în muzicalul din 1960 „Le Milliardaire” alături de Marilyn Monroe.

pc7

Alain Delon a purtat Tank în timpul filmărilor la „Un Flic” în 1971 – doar pentru a descoperi că regizorul, Jean-Pierre Melville, avea același ceas. Hubert de Givenchy și Yves Saint Laurent s-au numărat printre vedetele modei care au purtat Tank-uri.

pc8

Andy Warhol – artist vizual american, regizor de film, producător și figură de frunte în mișcarea pop art, a rezumat: “Nu port un „tanc” pentru a spune ora. Nu-l întorc niciodată. Port un ceas Tank pentru că este ceasul pe care trebuie să-l port.”

pc9

Jackie Kennedy, celebră pentru gustul ei sofisticat, a intrat în istorie ca una dintre cele mai semnificative „icoane” de modă din America. Aspectul ei emana un nou tip de eleganță, care era mai tânăr și mai modern decât cel al aristocrației europene.

A primit ceasul cadou de la cumnatul ei, prințul Stanislaw Radziwill, care la acea vreme era căsătorit cu sora ei, Lee. Cadoul a sărbătorit finalizarea unei plimbări de 80 km în Palm Beach, o inițiativă a soțului – președintele John Kennedy, pentru a promova sportul. Pe spatele ceasului, Stanislaw, a gravat scris de mână: “Stas to Jackie / 23 Feb. 63 / 2:05 AM to 9:35 PM”. Jackie a purtat ceasul pentru tot restul vieții.

pc10pc11 1

O altă „icoană” de stil, fotografiată cu un „tanc” în jurul încheieturii mâinii, a fost prințesa Diana. După divorțul de Prințul Charles, silueta ei a devenit din ce în ce mai ascuțită, așa-numitul „look de răzbunare” ajungând să facă o impresie mare în istoria modei. A scăpat de bibelouri, dantele și fustele vaporoase ale tinereții. A ales să-și arate silueta în costume personalizate. La fel ca Jackie  Kennedy a preferat designerii de modă francezi și italieni.

Purta frecvent un „tanc” clasic, Louis Cartier, pe o curea de aligator, cadou de la tatăl său, contele Edward John Spencer, aliniat cu spiritul ei devenit independent.

pc12

Tancul – Renault FT – a avut o durată de viață uimitor de lungă pentru o piesă de echipament militar. A fost folosit până după cel de-al doilea război mondial.

“Tanc” poate fi un cuvânt de ordine în război, pentru o fortăreață mobilă aproape invincibilă, care lasă în urma sa foc și furie.

Ceasul de mână Tank, a luat această „inspirație” și, prin alchimia abstracției, a transmutat-o într-un sinonim pentru frumusețe…

pc13pc14pc15

Și o Poveste!

Sursa : A.V.H  Album The 12th Art

(va urma)

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!