CEASURI CARE SPUN O POVESTE. Steve McQueen și Tag Heuer

profil p

Anii 1960 au fost o perioadă de tulburări culturale și, similar cu schimbările sociale ale epocii, la fel, lumea orologeriei a fost pregătită pentru schimbări radicale. Odată cu succesul tot mai mare al ceasurilor cu cuarț din Japonia, producătorii elvețieni au fost nevoiți să revigoreze vânzările în scădere cu noi modele mai potrivite pentru o clientelă activă și în creștere.

Introdus în 1969, Monaco-ul lui Heuer (brand de ceasuri elvețian) a schimbat regulile jocului. A fost unul dintre primele ceasuri de mână din lume, cronograf automatice (a căror întoarcere se face prin mișcările antebrațului și mâinii), găzduind legendarul Calibru 11. A fost de asemenea, primul ceas cu carcasă rezistentă la apă. Astăzi, referința Monaco 1133 este o „icoană” printre pasionații  de cronograf. Designul revoluționar a creat o nouă estetică, cu forma sa pătrată supradimensionată, cadranul albastru, secundarele subsidiare albe și limbile și marcajele orare roșii. Proiectat de Jack Heuer, ceasul a fost numit după faimoasa pistă de curse de Formula 1 și a fost ales de Steve McQueen pentru personajul său din filmul „Le Mans” în 1970.
po1
În anii 1960, soarele succesului a strălucit și asupra lui Steve McQueen: The Magnificent Seven, The Great Escape, The Cincinnati Kid, The Thomas Crown Affair și Bullitt, l-au propulsat la statutul de star mondial, aducându-i o nominalizare la un premiu Oscar și trei Globuri de Aur.

Steve McQueen și Jack Heuer au împărtășit dragostea pentru cursele cu motor, o pasiune care a unit cele două nume creând una dintre cele mai memorabile intersecții ale artei meșteșugului orologer și filmului.

Brandul Heuer a pregătit 3 ceasuri. Unul pentru filmările efective, altul pentru fotografiile statice necesare realizării postere-urilor, iar al treilea ca rezervă, în caz de deteriorare a vreunuia din cele două.

Cel mai important membru al echipajului din spatele scenei a fost Haig Alltounian – mecanicul șef pentru Le Mans și mecanicul personal al lui Steve McQueen. McQueen l-a apreciat atât de mult pe Alltounian pentru rolul jucat pe platoul de filmare păstrându-i pe toți în siguranță, încât, în ultima zi i-a dăruit ceasul cronograf Heuer Monaco purtat la încheietura mâinii pe parcursul turnării peliculei.

După cum a afirmat Alltounian în documentarul din 2015, „Steve McQueen: The Man & Le Mans”, când i-a înmânat ceasul, McQueen a spus: -„mulțumesc că m-ai ținut în viață în toate aceste luni”. Alltounian a refuzat să-l accepte, sugerându-i lui McQueen să îl dea soției sau fiului, prezenți în ultima zi de filmare.
po9po10
McQueen i-a spus că nu poate, deoarece avea deja numele lui Haig pe el, referindu-se la inscripția de pe spatele carcasei, „To Haig Le Mans 1970”.

Ceasul a fost purtat de Steve McQueen conducând Porsche 917 la viteze de peste 200 MPH prin Mulsanne Straight a circuitului de curse de la Le Mans. Haig l-a purtat doi ani după ce l-a primit, punându-l într-o cutie de valori timp de aproape 5 decenii – admirând-ul în rare ocazii.
22po3po4
Pe cel de al doilea ceas, McQueen l-a dăruit consultantului său de management, Bill Maher.
După această poveste de succes, brandul redenumit Tag Heuer în 1985, dezvoltă arta meșteșugului orologer prin producerea de noi piese Monaco, dintre care este de amintit în 2009 versiunea Tag Heuer Monaco Gulf (CAW2113) cu un cadran luxos gri metalic, în noua carcasă cu Calibru 12.
44
Combinația mașini și ceasuri pentru Tag Heuer, a reprezentat întotdeauna o provocare, având similitudini din punct de vedere tehnologic. Ca și în cazul unui motor, caracteristicile cheie ale dinamicii mecanice ale unui ceas sunt transmisia, frecarea, cuplul și forța.

Drept urmare, conceptul lansat în 2004 la târgul de ceasuri Baselworld, denumit V4, se baza pe faptul că roțile dințate convenționale de la un ceas, au fost înlocuite cu 13 curele de transmisie minuscule, fiecare măsurând 0,5 pe 0,45 milimetri. Primul ceas cu transmisii cu curea, masă liniară și rulmenți cu bile.
po5po 51po6po7
Acest ceas, devenea pasul înainte, în evoluția emblematicului Monaco cu fața pătrată al lui TAG Heuer – cronograful îndrăzneț de la încheietura mâinii lui Steve McQueen. Această inovație revoluționară, redefinea convențiile acceptate ale ingineriei și esteticii ceasurilor.
Și fac din acesta, un produs al întrepătrunderii micro mecanicii cu artele vizuale.
po8
Sursa :A.V.H. Album The 12thArt
(Va urma)

Parteneri