AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cele mai nesănătoase obiceiuri alimentare din țara noastră

 

Programul incarcat de peste zi, stresul cotidian si procesarea industrializata a alimentelor sunt principalii factori
care au dus la schimbarea obiceiurilor alimentare.
Bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea sau cancerul sunt boli cu o prevalenta tot mai mare in randul
populatiei, care pot fi prevenite cu ajutorul unei diete echilibrate din punct de vedere nutritional. Specialistii atrag
atentia asu¬pra faptului ca tot mai multi romani au tendinta de a manca alimente tot mai bogate in kilocalorii, de a
lua masa la ore tarzii in noapte sau de a nu se hidrata corespunzator.
Iata lista celor mai nesanatoase obiceiuri alimentare tot mai des adoptate de romani:
Principala masa a zilei este cina
Din cauza unui program incarcat, avem tendinta ca masa cea mai consistenta a zilei sa fie luata seara, desi,
potrivit nutritionistilor, micul dejun ar trebui sa fie cea mai importanta masa a zilei. 25% dintre romani iau micul
dejun o data pe saptamana sau chiar mai rar. Acestia sunt in special tineri cu varste cuprinse intre 19 si 24 de ani.
Obiceiuri la care trebuie sa renunti ca sa scapi de balonare
Potrivit unui studiu Omnibus, 16% dintre romani aleg o gustare rapida la micul dejun, ce consta in produse de
patiserie sarate sau dulci, cereale sau sandviciuri, variante mai putin sanatoase. “Pentru a avea o alimentatie
echilibrata, nu trebuie sa renuntam la micul dejun, deoarece acesta asigura 20-25% din necesarul energetic
recomandat”, spune prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul
Institutului National de Diabet “Prof. dr. N. Paulescu”. Nutritionistii precizeaza ca masa de seara trebuie sa fie una
cat mai usoara si saraca din punct de vedere caloric, pentru ca metabolismul incetineste seara si riscam sa luam
in greutate.
Zilnic, consumam acelasi sortiment de mancare
“Astazi avem o mare diversitate de alimente, dar, in realitate, hrana noastra este monotona si provine din cateva
cereale, cartofi prelucrati in fel si chip, cateva sortimente de carne – in special cea grasa, oua obtinute de la
pasari crescute in conditii industrializate, grasimi artificiale si uleiuri suprarafinate”, precizeaza prof. dr. Gheorghe
Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Specialistul afirma ca organismul uman are nevoie de peste cincizeci de nutrienti esentiali pentru a se dezvolta si
pentru a ramane sanatos fizic si mental. “Alimentatia mileniului trei este intr-adevar gustoasa, dar devitalizata”,
subliniaza prof. dr. Mencinicopschi.
Fructele si legumele sunt mancate ocazional
Nutritionistii avertizeaza ca, pentru buna functionare a organismului, trebuie sa mancam zilnic fructe si legume.
“Jumatate din masa zilnica trebuie sa contina fructe si legume. Aceste alimente sunt surse excelente de vitamine,
minerale si antioxidanti, esentiale organismului”, mentioneaza nutritionistul Mencinicopschi.
Obiceiuri care duc la aparitia artritei
Asezonam tot felul de sosuri la aproape orice
Medicii spun ca sosurile adaugate la friptura cu o portie de cartofi prajiti cresc valoarea calorica a preparatului.
Daca tot nu putem renunta la sosuri, specialistii recomanda sa alegem sortimente sanatoase, precum mustarul.
Acesta taie din kilocaloriile fripturii si cartofilor.

Continuarea pe sanatate.bzi.ro

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!