AM Press Logo
Muzeul Pietrei

CIOBANI ȘI MEȘTEȘUGARI

 

În iernile lungi, în singurătatea lor, ciobanii stabileau legături intime cu TIMPUL.

1. poza 1.1

2. poza 1.8

Păstorii din Țara Lăpușului, supranumită Țara Lemnului își ciopleau chipul pe furca fusului de tors al mândrelor lăsate în sat, pentru a le fi purtat de acestea la șezători. Pe lângă confecționarea uneltelor trebuincioase în gospodărie, au clădit – având milenar tradiția construcțiilor monumentale încă din secolele 14-12 î.Ch., atestate arheologic în Tumulul Lăpuș de o echipă a Universității din München – biserici, ca și cea din Rogoz, la care măiestria sculptatului în lemn a adus-o în patrimoniul mondial UNESCO, ca marcă a Țării Lăpușului, sau cea din Geneva – „buticul” orologeriei elvețiene, de la Chêne-Bourg, ridicată de meșteri – urmași ai lor, de pe meleagurile lăpușene.

3. poza 2.2

4.poza 14.1

Într-o altă regiune a Europei, în Munții Jura din Țara Cantoanelor (Elveția), o altă comunitate care se ocupa cu păstoritul oilor și vacilor, în lungile ierni însorite, a avut șansa să fie solicitată de bijutierii hughenoți refugiați pe meleagurile calviniste, de prigoana catolicilor bourboni, în confecționarea micilor piese care acționau mecanismele ceasurilor pe care începuseră să le producă în locul bijuteriilor interzise de cutumele calviniste, în care luxul era prohibit.

Sârguincioși, domoli, meticuloși, muncitori, dar și inventivi, acești țărani orologeri au reușit să-și depășească mentorii în măiestria meșteșugului învățat, aducându-l la rang de artă, creând mitul orologeriei elvețiene, ca marcă inconfundabilă acestor meleaguri.

5

6. poza 70

„Primii orologeri elvețieni au fost ciobani”

Țăranii orologeri au fost cultivați și după industrializarea și modernizarea meșteșugului. Renumit este cazul lui Juste Olivier Aubert, care în anul 1932 a confecționat pentru exemplarul de buzunar Henry Graves, produs de Patek Philippe, sistemul widing.  Crescut într-o casă de copii, de mic lucrează într-o fermă unde, pe lângă creșterea vitelor, deprinde și meșteșugul orologeriei practicat în timpul iernii, devenind el însuși un iscusit orologer.

Un alt țăran orologer care a contribuit la producerea acestui ceas a fost Luc Rochat.

7. poza 18.1 juste olivier aubert8. 18.2 henry graves

Urmași ai păstorilor din Țara Cantoanelor, în scurgerea timpului, au dezvoltat permanent meșteșugul orologer.

Urmași ai păstorilor din Țara Lăpușului, cum ar fi artistul popular naiv Alexandru Perța Cuza, care nu au avut șansa deprinderii nici a meșteșugului orologer, nici a celui bijutier, continuă cu sculptatul în lemn, cu nimic mai prejos cultural mitului elvețian al artei meșteșugului orologer.

9. perta vasile 110.poza 4.1

Și unii, și alții, prin creațiile realizate, lasă în memoria posterității amprenta existenței lor, in două comunități care au mult mai multe lucruri în comun decât s-ar crede la prima vedere: Țara Cantoanelor (Elveția)  și Țara Lăpușului – o țară dincolo de Rai, Transilvania, România.

Va urma

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!