„ROCK SUB SECERĂ ȘI CIOCAN”

STRATONELU 2

„ROCK sub secera si ciocan ”este prima parte din trilogia Istoria ROCK-ului românesc, scrisă de Nelu Stratone. Întregul proiect este o enciclopedie personală care cuprinde povestea a peste 50 de ani de rock autohton, începând cu anii ’60, traversând tulburătoarea perioada comunista și etapele ei dificile, ajungând în explozia anilor ’90 și terminând cu cel mai recent „capitol”, rockul de după anii 2000, mergând până la momentul tragic #Colectiv, unde autorul cărții a fost chiar prezent la concertul celor de la Goodbye to Gravity.

„ROCK sub secera și ciocan” cuprinde o analiză atentă și detaliată a fenomenului rock din perioada comunistă, de la primele acorduri de chitară, până în momentul schimbării, al Revoluției din 1989.rock 2

Vei găsi în aceasta carte eroi și trădători, orgolii și prietenii, vei zâmbi cel mai probabil la ingeniozitatea și creativitatea cu care au depășit barierele vremii rockerii de-atunci, vei ofta la abuzurile și deciziile nedrepte ale sistemului, regretând câte lucruri extraordinare s-au pierdut prin cenzura, nu în ultimul rând vei descoperi istoria celor mai cunoscute formații și a celor mai renumiți artiști care au marcat cultura noastră muzicală și pe care nu avem dreptul să-i uitam.STRATONELU 4

„E un lucru pozitiv că exista această carte! Era nevoie de așa ceva la noi, pentru ca tinerii să înțeleagă cum era atunci.”
– Nicu Covaci (PHOENIX)

„Mi-am dorit mult să apară o astfel de carte. Este formidabilă. Prin ea, generațiile următoare vor afla ce am făcut noi și toate lucrurile care s-au întâmplat.”
– Mircea Vintila

Dilema Veche a inclus volumul în lista celor mai importante titluri apărute in 2016, numindu-l și „Caietul foarte îngrijit al unui pasionat de rock”. A fost recomandat în nenumărate rânduri de Radio Guerrilla, Radio Romania Cultural, Rock Fm, revista Metalhead și alte publicații de renume; Antena 1 l-a numit „un volum fenomenal”, iar „părintele rock”, Constantin Necula, a scris că „unele capitole ar trebui să ajungă în manualele școlare”.

Nelu Stratone (nume real Ion Stratone, n. 6 august 1949, București) este un realizator român de emisiuni muzicale și publicist de muzică rock. Absolvent al Facultății de Calcul economic și cibernetică economică, secția statistică, din cadrul ASE București (promoția 1973). Apropo de asta, Bill Gates s-a lansat inițial, concepând un program IT privind salariile angajaților unei companii, pentru care a primit un premiu în valoare de 20.000 de dolari, devenind cunoscut. Același program IT fusese realizat și pus în practică cu un an înaintea lui Bill Gates, de Nelu Stratone, pentru angajații de la Centrocoop. Nefiind la locul și nici la timpul potrivit Nelu Stratone s-a procopsit cu 1000 de lei (100 de dolari americani), un sejur gratis într-o locație turistică a Centrocoop-ului și cu „binemeritata” uitare în timp.

Pasiunea sa pentru muzica rock datează din perioada liceului. Timp de patru ani, activează ca solist vocal și basist în diverse formații studențești (Solaris – 1966-1968, Ekko – 1969-1970, Centro – 1972-1975), apoi renunță, dedicându-se activității profesionale. Realizator de emisiuni radio la Radio Nova 22, Radio Tinerama, Radio România Tineret, Radio București și Radio România Actualități și unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști și promotori ai muzicii rock românești. Unul dintre colaboratorii apropiați ai lui Florian Pittiș. În perioada 2007-2014, a fost expert superior la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.STRATONE 3

Nelu Stratone a crescut practic cu muzica rock, dispunând încă din copilărie de mijloace de informare, pe rând: difuzor legat la rețeaua de radiodifuziune, de la 3 ani, radio cu pick-up, de la 9 ani, magnetofon, de la 17 ani. Astfel a ascultat fel de fel de muzici, până a ajuns să discearnă și să descopere rock and roll-ul. Asculta laolaltă muzica care se transmitea la radio: muzică ușoară, muzică populară, operă, jazz. Apoi a trecut la discuri și împrumuta de la vecini muzică românească, evreiască, maghiară, armenească și chiar chinezească, în funcție de țara de origine a acestora.

Se poate spune că și-a  făcut o educație muzicală ”world music” înainte ca acest termen să fie inventat. Apoi, a venit momentul în care a văzut filmul muzical ”Tinerii”, cu Cliff Richard și The Shadows, iar un handbalist, campion mondial cu naționala României, i-a adus niște discuri cu Elvis Presley, Chuck Berry și Jerry Lee Lewis. A fost momentul în care a hotărât să-și facă un mic repertoriu și să cânte într-o trupă.

Când și-a dat seama că fără studii aprofundate de limba engleză și de chitară bas e greu să fii artist, chiar dacă erai înconjurat și provocat de „gagici” una și una, s-a dedicat profesiei de analist – programator, și s-a limitat la a deveni colecționar de muzică iar, pe la petreceri, animator.

(Surse: volumul ”Rock sub seceră și ciocan”- Nelu Stratone/2016/2017 , https://clujulcultural.ro)

VA URMA

Parteneri