Comunicat FNGCIMM: Seminar de informare Start-Up Nation la Timişoara

 

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a prezentat antreprenorilor banateni, in cadrul unui seminar organizat in data de 20 august 2019 la Timisoara, solutiile cele mai avantajoase de garantare a creditelor destinate initierii sau dezvoltarii afacerilor.

Seminarul, concentrat in jurul Programului Start-up Nation, si organizat in parteneriat cu Banca Transilvania, a fost gazduit de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis iar solutiile de finantare si garantare a mediului antreprenorial prezentate mediului de afaceri regional au fost completate cu subiecte legate de alte programe guvernamentale derulate de catre FNGCIMM, dedicate persoanelor fizice – tineri care doresc sa investeasca in dezvoltarea personala, intr-o locuinta sau o masina si altor categorii de aplicanti.

Distribuie prietenilor

Implicarea FNGCIMM in dezvoltarea Regiunii Vest si a judetului Timis indica faptul ca in perioada 2002-2019, antreprenorii au accesat peste 5000 garantii, in valoare circa 1,3 miliarde lei din care, in judetul Timis au fost aprobate peste 2400 in valoare de aproximativ 680 milioane lei.

Programul Start-up Nation 2017-2019 a fost atractiv pentru cca 400 de antreprenori, cu garantii in valoare de peste 58 milioane lei, 148 de aplicanti fiind din judetul Timis.

“Ne propunem să fim un partener activ al IMM-urilor, atent la implementarea planurilor de afaceri ale acestora. Pentru a facilita accesul antreprenorilor la sursele de finantare, suntem preocupați să oferim un nivel confortabil al costurilor de garantare. În acest sens, pentru programul Start-Up Nation, am reevaluat riscul asociat acordării garanțiilor și am ajustat comisionul aferent acestui program până la 1,95% din valoarea garanției acordate. “a declarat Gheorghe Lapadat – Director General FNGCIMM.

In regiunea Vest au fost acordate beneficiarilor publici si fermierilor circa 700 de garantii, in valoare de peste 931 milioane lei, judetul Timis inregistrand 215 de garantii in valoare de peste 340 milioane lei. Majoritatea acestor garantii au sustinut programele de dezvoltare durabila dedicate beneficiarilor publici locali pentru proiecte de infrastructura rutiera, sociala si educationala, de alimentare cu apa sau canalizare.

Programul Investeste in tine, lansat in 2018, a atras 50 de beneficiari din regiunea Vest, garantiile acordate fiind in valoare de 1.5 milioane lei.

***

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării și susținerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.
Garanţia FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.
FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanția FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichidă garanție, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, față de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.
FNGCIMM SA – IFN asigură o acoperire teritorială națională, răspunzând solicitărilor întreprinzătorilor prin toate cele 3 sucursale, 4 reprezentanțe și 3 filiale. În baza apartenenței sale la AECM (Asociația Europeană a Instituțiilor de Garantare – asociație ce reunește 47 de fonduri de garantare mutuale, private și publice, bănci de dezvoltare și fonduri de contragarantare din 23 de state membre ale UE, precum și din Turcia, Serbia, Bosnia și Herzegovina, Federația Rusă și Kosovo), FNGCIMM funcționează după reguli şi principii europene.