Cornel Nistorescu: Cum scăpăm de corupții din alianţa de dreapta?

 

3-nistorescu[1] Mulţi lucrează la naşterea unei alianţe de dreapta, care să contreze PSD-ul şi să blocheze accesul candidatului de stânga la Preşedinţia României. De la Cotroceni la Bruxelles, de la Bucureşti la Washington, mulţi îşi storc creierii pentru a găsi o formulă câştigătoare. Adevărul este că echilibrarea puterii pe două blocuri politice în România stârneşte mai multă încredere decât o placă de beton turnată peste toate instituţiile. Oricât de nebună ar fi fost coabitarea USL-Băsescu, ea a produs o pândă continuă şi a ţinut instituţiile în priză. Blocajele generate de ea n-au fost atât de păguboase pe cât de eficientă s-a dovedit funcţionarea (chiar heirupistică!?) a unor instituţii.

Retragrea lui Crin Antonescu şi disperarea opoziţiei, plus strădaniile lui Traian Băsescu şi ale străinătăţii, toate fac din ce în ce mai apropiată o mare alianţă de dreapta care să poată impune un preşedinte. Din păcate, aceasta nu este posibilă cu aceiaşi oameni vânturaţi prin câteva guvernări şi suspectaţi de nenumărate dosare păstrate prin sertare. În primul rând, această alianţă nu se poate naşte ca o formulă salvatoare pentru echipa neatinsă din PDL. O alianţă PDL cu PNL în care să se strecoare în ultimul moment şi gaşca de la Cotroceni ar fi şi o mare nedrepate, şi o nenorocire. Adică noua alianţă ar fi formula în care marii afacerişti politici ai PDL-ului ar reveni sub umbrela unei noi puteri. Adică nimeni să nu mai ia la mână dosarele lui Adriean Videanu şi cunoscutele sale intermedieri, inclusiv licitaţiile desfăşurate pe mandatul său de primar şi pe cel de ministru. Nimeni n-o mai întreabă de sănătate pe Anca Boagiu cu ale sale licitaţii şi imobile. Trec neobservaţi în noua grupare şi Liviu Negoiţă şi doamna Negoiţă. Ioan Oltean de la Bistriţa poate pretinde că este model de politician ca şi Mihai David de la Hidroelectrica, cel care a păstorit comercializarea megawaţilor. Şi el ar putea sponsoriza alianţa şi ar putea pretinde că merită să preia Ministerul Energiei sau pe cel al Economiei, nu Direcţia Penitenciarelor. Lista este enormă şi deasupra ei stau Elena Udrea şi Sorin Blejnar. Se poate naşte o alianţă de dreapta cu toţi aceştia, cu mama sforarilor şi cu tăticul hoţilor în mijloc iar electoratul să le acorde susţinere doar de teama PSD-ului? O asemenea prostie uriaşă nu poate fi înghiţită nici măcar de frică. Alianţa de dreapta este totuşi posibilă. Poate că este şi singura soluţie de contracarare a PSD-ului. Dar nu sub pălăria lui Traian Băsescu şi nu cu Elena Udrea pe post de curea de transmisie dinspre caraghiosul moşier de Nana. Adică să se apere lumea de PSD dând cheile ministerelor bănoase lui Marin Anton, lui Aurel Nicolae, lui Liviu Negoiţă şi Ancăi Boagiu, lui Stelian Gheorghe-intermediarul şi Crinuţa Dumitrean (dirijoarea restituirilor), precum şi Luminiţei Kohalmi?

Distribuie prietenilor

În ce s-ar transforma atunci alegerile din toamnă dacă nu într-o nouă recirculare a celor mai suspecţi politicieni şi tehnocraţi din ultimii 10-15 ani? O victorie a hoţilor, sforarilor şi a impostorilor! Alianţa de dreapta pe cale de a se naşte în aceste luni nu poate avea vigoarea necesară dacă nu lansează şi un alt mod de a face politică. Şi dacă nu se scutură de poamele care ne-au albit părul şi ne-au mâncat sufletul în aceşti ani! Lista dalmaţienilor din PDL şi din PMP este enormă (din PNL i-au cam cules Parchetul şi DNA-ul) şi nu poate fi trecută peste noapte în rândurile unui front care să reziste presiunilor dinspre stânga. Iar modul de a face politică nu mai poate fi acelaşi. Nici în materie de desemnare a candidaţilor şi a decidenţilor, nici în materie de lansare a proiectelor.

Cu Radu Berceanu, cu Adriean Videanu, cu Elena Udrea şi Liviu Negoiţă, cu Blejnar şi cu Mihai David, cu Ioan Oltean şi Octavian Udrişte – zis bani de la Metrorex, cu atâţia alţii nescuturaţi din PDL, nu se pot face alt tip de politică şi un alt model de ţară. Continuă doar decăderea accelerată a României!

(publicat de cotidianul.ro)