Corneliu Model: Economia de piață între piață liberă și Dictat

Evenimentele din Cipru ne indeamna sa analizam la modul cel mai serios toate principiile, perceptele, conceptele si doctrinele acestei lumi, asa zis libere, atat din punct de vedere al exprimarii democratice, cat si al economiei presupus a fi libere.
Eu cred ca in cazul Ciprului s-a actionat mai mult decat antidemocratic si, practic, a fost impus un Dictat economic creandu-se un precedent, care multora le va da de gandit, in special celor din clasa mijlocie, dar si acelora considerati a fi peste aceasta clasa. Este foarte interesant de aflat cum vor intelege acestia sa se raporteze la noua situatie. Se tot declama, la varful politicii europene – si nu numai – ca se vor intreprinde masuri pentru stimularea clasei de mijloc, ceea ce va avea ca efect direct crearea de locuri de munca etc. Cred insa ca, dupa masura impusa Ciprului, toti cei care au venituri medii si peste medii in Europa vor reconsidera oportunitatea depunerii banilor in banci. Pe de o parte, actiunea troicii UE-BM-FMI din Cipru nu face decat sa „stimuleze” pe cei cu un anumit venit sa investeasca – fie ca vor, fie ca nu – in orice, insa mai putin in banci. Pe de alta parte, s-a reusit aplicarea unei lovituri “maiastre” sistemului bancar, pe care toti liderii UE s-au straduit sa-l mentina pe linia de plutire in toti acesti ani de criza. Un alt efect pervers, obtinut de troica, este demobilizarea cetatenilor intreprinzatori caci, pana la urma, nimeni nu vrea sa se apuce de un business pentru a i se fura munca, la un moment dat.
Asadar, mai in gluma mai in serios, la intrebarea „Vrei sa fii milionar?”, s-ar putea adauga de acum incolo o alta intrebare, complementara: „Dar stii oare ce vrei?”.

Parteneri