Radu Vicol: Scrisoare de peste Ocean lui Lucian Avramescu

Îti  scriu  de  pe  partea  cealaltă a  Pământului, dincolo  de  Orizont,  tinut  inlăntuit  de  doua Oceane.
Citindu -ti rândurile  cu interes ,zic randuri  si nu  cuvinte, mă  indeparteaza  gândul      catre  Iov    cel  din  UT  inconjurat  de  prietenii  sai  de  o    viata    :  Elifaz  din  Teman, Bildad  din Suah ,  Tofar  din Naamat  ,ei incercau omeneste  sa il    aline  de la resemnarea  calma ,la  descurajarea profunda ,  la saptamani de  suferinta si zbucium sufletesc  perpetuu .
Către  Domnul  zice Iov    ( in capitolul 40 ,versetele  3-11)  „Iata ,eu  sunt  prea mic…  imi pun  mana  la  gura… nu voi  mai  adauga nimic”
Domnul  a raspuns lui Iov : ” Incinge- ti mijlocul    ca  un  viteaz…. Ai tu  un  brat  ca  al  lui  Dumnezeu  si un  glas  de  tunet  ca  al  Lui ?………varsa- ti valurile  mâniei  tale  si  doboară  cu  o    PRIVIRE    pe cei trufasi „
Domnul a ascultat  ruga    lui  Iov , l-a adus  iarăsi  in    starea    lui  de la  inceput  ,i-a  dat  înapoi  îndoit    față  de  tot  ce  avusese  ( capit  42  cu  versetul  10 ).

 

Esti singur cu gândurile tale printre contemporani, elaborezi metaphora, scriind cu degetul de foc, arzând de sentimentul real că nu esti într-adevar singur.

Distribuie prietenilor

Moise nu a intrat in Canaan ! ! desi a condus cu înţelepciune si har, poporul evreu pribeag in pustie patruzeci de ani !

Beethoven a dirijat ultima sa simfonie a noua, incluzand Oda Bucuriei ! nemaiauzind nici macar ultrasunetele !

Borges a dictat asistentei sale „Tigrii Albastri ” nemaivăzând decât culoarea cenusie ,gri !

Am însirat câteva ipostaze ale umanitatii in nadejdea ca iti vor alina zbuciumul din interiorul invalmăsit al fiintei tale. Nestiind ce diagnostic ai, iti trimit un articol interesant,,stiintific .

„Cateva persoane devenite mute, în urma unui atac cerebral si-au recăpătat vorbirea datorită muzicii, potrivit unei echipe de neurologi americani.

Doctorul Gotfried Schlaug, profesor la Facultatea de Medicina, Universitatea Harvard , a descoperit că pacienți care si-au pierdut capacitatea de a vorbi după un atac cerebral in emisfera stânga a creierului, centrul vorbirii, pot să pronunte clar cuvintele dacă le cântă ,potrivit AFP.

Neurologul a prezentat un filmulet presei ,cu ocazia unei conferinte anuale a American Association for Advancement of Science (AAAS) ,care îl arata pe unul din pacientii săi, afectat de o leziune în emisfera stânga a creierului ,ca urmare a unui accident cerebral ,caruia ii cere să repete cuvintele cantecului „Happy birthday „.

Subiectul a fost incapabil să o facă, dar când doctorul Schlaug i -a cerut să cânte melodia, in timp ce altcineva il tinea de mâna stânga si bătea ritmul, acesta a pronuntat foarte clar cuvintele.

Acest neurolog a dat si exemplul unui alt pacient, si el incapabil să vorbească după un accident cerebral, care a putut să cânte „mi-e sete „.

Imagini ale creierului persoanelor afectate de leziuni pe emisfera stânga arată modificări functionale si structurale pe emisfera dreaptă după o terapie prin muzica denumita „Music Intonation Therapy ” sau MIT. Incă nu este lămurită functionarea acestui mecanism.

Alte studii prezentate de un neurolog de la Neurosciences Institute arată că tratamentul gramatical al limbajului si al muzicii se suprapun in creier.

Doctorul Schlaug a explicat  de asemenea , că muzica stimulează zonele din creier ,care, in mod normal, nu interactioneaza decât atunci când o persoana vorbeste.

Muzica este o experienta multisensorială care activeaza simultan mai multe zone din creier si le pune in contact ,a precizat acesta. Neurologul derulează în prezent un test clinic cu persoane care au suferit atacuri cerebrale pentru a face ca terapia MIT sa fie recunoscuta de corpul medical din USA aceasta ar putea ajuta 70.000 de persoane sa si recapete vorbirea potrivit dr. Schlaug .

Cu intuitia    ta, Lucian Avramescu,   platoniană,  ai învolburat  Oceania ” de pelin ”    a sufletelor noastre  învalmasite, cucii  de  acolo  nu  străbat vazduhul  pâna la skyscrapers    de pe aici,  Vinerea Mare    ( Black  Friday ) ne  rememorează Isus in ipostaza umană ,care se roagă cum ai spus ,de  pe  cruce la Tatal suprem, sacrificiu pentru urmasii lui Adam si Eva ,amagiti de Satan  si izgoniti din Eden.

Este un memento, salvarea sufletelor noastre, chezăsia fiind  Messia , trimisul pentru noi, cei căzuti in păcat.

Dedicatia ta  ” să-ti apere genunchii  de rugii  de muri ”  este sublimă, un adevarat balsam !

Cu un salt in timp, cinci sute de ani …in trecut …as fi ințepat  ” cauciucurile    de iarnă ”    ale lui Columb si l-as  fi indemnat :  rămâi   în Genoa , Columb,  acasă,  bătrân  sănătos !

Lucian Avramescu:

Frumos și pilduitor articolul și mesajul în integralitatea lui. Mulțumesc! Numai că eu nu am făcut comoție cerebrală și pe creier nu au găsit, cu zeci de analize sofisticate, nimic suspect, care să indice comoție cerebrală. Eu nu pot pronunța din gât, cu toate că și acolo, corzile vocale sunt la locul lor, integre.  Creierul nu e în pericol, atenția e distributivă, nu-mi tremură mâinile, pot conduce mașina, pot trage în poligon cu o carabină la țintă, dar mănânc cu dificultate și nu mai pot pronunța cuvintele aproape deloc.

Salutări!