După 100 de ani… parfumul Reginei Maria

MON BOUDOIR 2

Pentru a sărbători 100 de ani de la realizarea magnificului elixir „Mon Boudoir”, casa de parfumuri Houbigant a reînviat parfumul semnătură al celebrei Regine Maria. Notele sale puternice se traduc într-un parfum perfect potrivit modernităţii contemporane. Parfumul a fost creat iniţial de legendarul parfumier Robert Bienaimé şi a fost lansat în 1919, dar în 1938, după decesul reginei, s-a decis retragerea acestuia de pe piaţă, în semn de respect faţă de Majestatea Sa Regina Maria. Aceasta a fost imaginea oficială a produselor marca Houbigant şi prima personalitate care şi-a asociat imaginea cu un brand de de lux.REGINA MARIA 3

Considerată „cea mai frumoasă regină a Europei”, Regina Maria a devenit rapid sinonimul eleganţei şi modernismului acelor vremuri. Ea ajunge să reprezinte, prin imaginea acesteia, colecţiile emblematice de pomade, pudre, colonii şi parfumuri în 1922, toate comercializate de acelaşi brand, Houbigant Paris. Parfumul „Mon Boudoir”, care era preferatul Reginei Maria, avea note de bază ce includ florile de violete şi iris, favoritele sale, precum şi note subtile de paciuli şi lemn de santal. „Mon Boudoir” este un parfum ambrat, cu tonuri orientale, uşoare. O caracteristică a parfumeriei timpurii a fost utilizarea chihlimbarului, care este folosit şi astăzi în parfumerie, ca infuzie, ingredient care este foarte scump şi greu de găsit în industria parfumurilor. Sufletul floral al parfumului derivă din efectul pudrat al violetelor obţinute dintr o moleculă sintetică inovatoare, atât de la modă la acea vreme, şi untul de iris, cea mai preţioasă materie primă din industria parfumului. În piramida olfactivă găsim esenţe de trandafir bulgăresc, de asemenea la modă în secolul XX, iasomie, bergamotă, lemn de santal şi paciuli, iar ingredientele de bază ale parfumului includ note de chihlimbar. Pentru aroma dulce de vanilie s-a folosit vanilină și pudră de vanilie tahitiană.
Producătorul de parfumuri Jean François Houbigant este cel mai reprezentativ în domeniu, iar când parfumul „Mont Boudoir” a fost creat, în 1918, a detronat mărci cunoscute, devenind astfel cel mai apreciat parfum din Europa. Pe lângă „Mon Boudoir”, producătorul de parfumuri vrea să readucă pe piaţă o altă serie de parfumuri creată cu zeci de ani în urmă.REGINA MARIAREGINA MARIA 2

Regina Maria, cea care a fost cea mai populară regină a României, a fost de curând omagiată şi la Paris. După relansarea parfumului, poporul francez i-a adus un omagiu Reginei Maria. O stradă de pe malul Senei, lângă Turnul Eiffel, este numită „Regina Marie a României”, regina care a cucerit inimile francezilor.
Regina Maria s-a dovedit a fi o diplomată înnăscută, folosind toată influenţa şi farmecul ei pentru a asigura întoarcerea Transilvaniei, Basarabiei şi Bucovinei în România. Harta actuală a României se datorează în mare măsură eforturilor de lobby ale Reginei Maria la Paris la acea vreme, în cadrul Conferinţei de Pace, având ca scop discutarea noii configuraţii politico-teritoriale şi rezolvarea problemelor economice cauzate de Primul Război Mondial.

Datorită legăturii strânse cu Regina Maria, reprezentanţii casei Houbigant au ales, în semn de omagiu, să retragă acest parfum de pe piaţă în 1938, anul în care a murit regina. Casa de parfumuri Houbigant a fost fondată în secolul al XVIII-lea de Jean François Houbigant. La 23 de ani, a creat „Eau D’Houbigant”, care a devenit parfumul preferat al nobilimii vremii. Apoi au venit „Eau de Mousseline”, „Eau de Millefleurs”, creaţii care au fost apreciate de aristocraţi din întreaga lume.

Sticla originală cu parfumul Reginei Maria poate fi văzută la Muzeul Parfumului (buticul „Beautik”), în Bucureşti, pe strada Calea Dorobanţilor nr. 172, unde intrarea este liberă.

Regina Maria Antoaneta a Franţei, Împărăteasa Josephine a Franţei, Prinţesa Adélaïde
d’Orléans, Împărăteasa Eugénie a Franţei, Împăratul Napoleon al III-lea, întregitorul europei moderne, Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei şi Ţarina Rusiei, Alexandra Feodorovna Romanova, Regina Victoria a Spaniei, Prinţul de Battenberg, Ducele de Moucy, Lev Tolstoi, Guy de Maupassant, Regina Alexandrina Victoria a Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei, şi Regina Maria a României sunt câteva dintre personalităţile care au folosit şi îndrăgit produsele marca Houbigant.MON BOUDOIR

Pasiunea Reginei Maria pentru violete a început în copilărie, când mama ei, ducesa Maria Alexandrovna, fiica ţarului Alexandru al II-lea, a plantat un pat de violete, iar Maria s-a îndrăgostit imediat. Aşa că nu este de mirare că parfumul preferat al Reginei se dovedeşte a fi „Mon Boudoir”, un amestec de violetă şi iasomie care probabil îi amintea de mama ei. Dar Regina Maria nu numai că a purtat acest parfum, ci a fost şi prima persoană încoronată care face reclamă pentru unul. Reclama vremii spunea că „azi, ca şi pe vremea lui Maria Antoinette, femeile din familiile aristocratice preferă parfumurile Houbigant faţă de toate celelalte mărci. Houbigant este parfumierul Reginei Maria a României”.

Surse: Revista Contemporanul 1 Ianuarie 2023 , Muzeul Parfumului facebook, Beautik Haute Parfumerie facebook

Parteneri