Ec. Nicolae Iliescu: Cacealmaua visului monarhic

Problema monarhiei agita si ea paharul politic in legatura cu formula guvernarii . Republica , sustinuta cu ardoare si vehementa de partidele de stanga , poate fi pusa in discutie conform unor reprezentanti de marca ai PSD-ului . Ca visul lui Tariceanu de a-si incununa cariera politica la Cotroceni , s-ar putea spulbera in aceasta situatie , conteaza prea putin
Personal , cred ca , in aceasta etapa , e mai mult o atentionare privind destramarea visului lui Iohannis de a-si dubla mandatul .
Dar exista si un vis pentru care se mobilizeaza toate fortele guvernarii actuale . Prioritarul vis este cel al unor politicieni de top de a scapa de spectrul puscariei sau al unei condamnari , care sa-i priveze de averile ilicite si de avantajele functiilor politice .
In prezent , Presedintele Iohannis pare principalul obstacol in calea fericirii politicienilor , de la putere sau opozitie , care au incalcat legea . Aparent , un referendum privind forma de guvernare , republica sau monarhie , poate fi considerat o cacealma a visului monarhic .
Dar poate fi si o optiune privind consolidarea guvernarii PSD-ALDE , eliminand Presedintele , principalul obstacol . O monarhie de decor , fara posibilitatea de a interveni in actul guvernarii , ar conveni de minune actualilor guvernanti , care nu au totusi garantia unui Tariceanu – Presedinte al Romaniei .
Dar , urgenta este temperarea lui Iohannis , privind contestarea subordonarii politice a justitiei . Orice pisica – indiferent cum este – care i se arata acestuia e considerata utila scopului principal .