Oprește-te, Timpule, de Sărbători!

Ești nemilos, Timpule! Așterne-te puțin. Mai zăbovește asupra acestor zile învăluite în parfum de scorțișoară și răsfățate cu aroma cozonacilor trecuți prin mâna bunicelor de acum și de altădată. Fă ca secunda să fie o nesfârșită zi de Crăciun. Lasă-ne, măcar în aste momente de sărbătoare, să trăim mai mult sentimentul bonom, să ne prefacem, măcar, că suntem blânzi și atenți cu aproapele nostru, că iertăm și dăruim nu doar cadouri frumos ambalate, ci și o mică parte din noi. Iată, familiile împodobesc bradul, îl gătesc în veșminte strălucitoare, vesele, iar tu, Timpule, îi grăbești, treci ca o rafală ce vrea să șteargă repede urmele bucuriei de a fi împreună.
Porcii nu au scăpat nici anul acesta de ritualul sacrificării, întru desfătarea noastră culinară. După pârlirea animalului înrudit prin alimentație și modul de reproducere cu omul, s-a trecut la tămâierea și tranșarea lui. Toate aceste etape, îmbibate în țuică fiartă sau pălincă, au dus la rezultatul final inventariat prin cârnați, caltaboș, tobă, slană, jumări și sarmale. Binecuvântați cei ce trăiesc astfel de clipe! Sărbătorile de iarnă îmbracă și straie sărăcăcioase pentru mulți dintre conaționalii noștri. Mesele lor (în cazul în care le au) arată a post negru continuu, doar mila unora astâmpărându-le foamea, neputința, atenuând vremelnic nepăsărea și destinul zgârcit. Peste ei cum treci, Timpule? Ca săgeata ce nu ochește ținta sau pentru aceștia fiecare zi, indiferent de anotimp ori sărbătoare, ești nefericire și speranță deșartă?
În vria cumpărăturilor, fastului culinar și în toată hărmălaia din orașe și sate, uităm că trăim bucuria Nașterii lui Hristos, fiul Lui Dumnezeu. Și totuși, colindătorii sunt magii care printre „dalbe flori” ne anunță că „Astăzi s-a născut Hristos/ Mesia chip luminos”. Să ne îmbrăcăm sufletul în straie noi, cei care suntem creștini, iar ceilalți să se bucure de zile bune și de sărbătorile lor.
Lasă-ne, Timpule, nu ne grăbi! Lasă-ne mai mult captivi bucuriei! Ne bucurăm că suntem, că putem, că avem, că trăim…Crăciun binecuvântat să aveți!