Florentin Scaleţchi: Zile de vacanţă

Cu chiu cu vai, am reuşit să-mi rup din programul meu, destul de încărcat,  să fug pentru câteva zile la marea cea mare „ Marea Neagră”, în staţiunea Mamaia – perla litoralului românesc.

Nu aş spune că mă dau pe spate, să mă prăjesc la soare şi nici să stau în apa mării cu orele, mai degrabă mi-aş fi dorit  să schimb un ritm de viaţă cu altul, poate mai liniştit, alături de nişte prieteni dragi mie.   Am avut o săptămână, i-aş spune nebună după starea vremii. În fiecare zi, fără excepţie, am avut printre razele de soare şi  rafale de vânt cu  ploaie torenţială. Câte o dată cu cantităţi mari de apă, care au inundat străzile şi terasele, căci reţeaua de canalizare a staţiunilor nu mai făcea faţă. Turismul în zona Mării Negre a devenit unul de weekend, cu turişti fără bani în portofele, dispuşi să mănânce din traistă şi să doarmă în maşini, doar de dragul mării. Chinul maxim pe sărmanii români!

Deşi guvernanţii şi politicienii în general ne vorbesc de prosperitate, de mărire de salarii şi pensii, totuşi, ea nu se simte în buzunarul românului şi nici în viaţa lui de zi cu zi. Am trăit să văd şi să constat cum oamenii au ajuns să se bucure doar la o singuă zi de vacanţăn pe litoral. Mai grav mi se pare să vezi cum mase întregi de oameni stau la cozi să-şi cumpere de la chişcuri improvizate, cu o igienă precară, tot felul de foetaje, pite ori porumb fiert sau copt, căci toate aceste produse ieftine au menirea să le umple celor nevoioşi stomacurile hămesite de foame. Cred că sunt mult mai mulţi cei care vând câte ceva decât cei care cumpără pe litoralul nostru. Preţurile la produsele de larg consum au luat-o razna fără vreun impact de piaţă sau de marketing. Alături de restaurante de 3, 4  sau 5 stele, în staţiuni  vestite precum Mamaia  este inadmisibil cum au fost abrobate să existe hipermaketuri precum Mega image, Carrefour, Kaufland etc, care oferă pe lângă tot felul de produse de larg consum şi mâncare gătită. SÂC! Aşa turism numai noi românii putem concepe!

Distribuie prietenilor

Pe bulevardul principal MAMAIA, se circulă bară la bară 24 de ore din 24. Este un du-te vino continuă, o vânzoleală şi un vacarm de nedescris. Practic dacă nu ai avea uşi şi geamuri termopane la hotel, sigur nu ai putea dormi. Printre mari tornade de ploi şi soare, în afară de o baie în mare, ai mai avea posibilitatea să faci un tur de oraş cu autobuze decapotabile pe o distanţă respectabilă de 36 km cu 35 de staţii, cu vizitarea portului Constanţa şi Tomis, toată ziua la surpriză, ridicolul preţ de 5 lei. Dacă  te dau banii afară din casă, poţi să încerci şi-o excursie de o zi la vecinii noştri în Bulgaria, la Burgas, fost teritoriu românesc,  unde poţi admira Castelul de vară al Reginei Maria, soţia Regelui Ferdinand al României precum si spectaculoasa grădină Botanică de lângă Castel în nenumărate terase. Sigur ar mai fi loc  şi de o excursie în Deltă, dar parcă este prea mult pentru 6 zile de vacanţă.

Să le urăm, celor care mai încearcă marea la ea acasă, sejur plăcut,  zile cu soare şi apă caldă şi mai puţine ploi decât am avut eu parte.