Giorgiana Radu: Iarna pe ulițe și în suflete

 

„În România toate lucrurile sunt de un pitoresc care te zguduie”, spunea Regina Maria. Și cred că avea dreptate. De la peisaje, tradiții, și până la felul de a fi și felul de a se comporta ale românului, am putea spune că marea noastră Regină a perceput și a simțit acest popor până la cele mai adânci trăsături.
Probabil, cel mai greu ne este nouă să ne percepem și să colaborăm între noi. Există o mare frustrare și gelozie sau invidie pe cel care reușește să se ridice și uneori, în loc să-i dăm aripi să zboare, ne gândim cum i le putem frânge. Această stare este valabilă, mai ales la nivel înalt. Politicienii de ieri și de azi, cu siguranță și de mâine, se nimeresc cel mai bine în context. Lupta pentru funcții primează interesului național și binelui cetățeanului care i-a votat, sperând într-o schimbare care-i va așeza acolo unde ar trebui să fie, pe lista de priorități a primarului, a parlamentarului sau a președintelui. Dar, ….
E iarnă. E ger. Peisaj splendid de poveste. Plapuma albă a acoperit până și cele mai hâde unghere. Mai mor oameni sub un acoperiș de carton, ”victime colaterale”. Țurțurii ca niște acadele transparente stau atârnați de streșinile caselor, pândind o rază de soare pentru a se desprinde, făcând loc altora noi, născuți din același rețetar al naturii.
Sărbătorile de iarnă s-au încheiat odată cu prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul. Bradul, împodobit cu bucurie, speranță și armonie, urmează a fi dezgolit, până la ultimul globuleț. E greu să desprinzi din el recunoștința că ai avut prilejul, încă un an, să te bucuri de mirosul și feeria pe care le aduc în casa ta și de darul de a fi împreună cu cei dragi. Luminițele care se sting, una câte una, ca niște stele căzătoare, te determină să speri că va mai veni un an în care o vei lua de la capăt, iar bradul va fi la fel de maiestuos și de strălucitor, dornic să-ți intre în casă. Important este să știm să primim și mai ales să dăruim. An Nou cu sănătate, dragi români!