Giorgiana Radu: POSTUL ŞI POLITICIENII

 

A început Postul Crăciunului. Această perioadă a purificării, atât trupești, cât și sufletești, durează 40 de zile, timp în care creștinii se lipsesc de alimentele desfătătoare și încearcă prin faptele lor să întâmpine momentul Nașterii Domnului așa cum se cuvine. Postul Bucuriei, căci așa mai este numit, prin dezlegările la consumul de pește în anumite zile, ar trebui să însemne mai mult decât abţinerea de la alimentele interzise.

„În post, importante sunt iubirea și iertarea”, spune preotul Gelu Bogdan. Iubirea încorporează mai mult decât suntem tentaţi să-i atribuim. Iubirea de Dumnezeu, iubirea de sine, iubirea de aproape și chiar iubirea celui care nu merită iubit sunt principalele trepte care ne duc spre o bună comunicare cu Cel care s-a sacrificat pentru mântuirea noastră. Pentru ca suferinţa Lui să nu fi fost în zadar, avem de respectat câteva rânduieli care nu ţin doar de ceea ce introducem în stomac, ci mai degrabă de conduita morală, de bunătate, de credinţă, căci altfel ar însemna că raw-veganii ar fi toţi sfinţi prin modul în care se hrănesc. Totuși, e alegerea fiecăruia cum postește, dacă postește și cum „se sacrifică” pentru Judecata de Apoi.
Nu pot să nu mă întreb cum postesc politicienii, pentru că sunt câţiva care au afirmat că nu se abat de la niciun post din cele stabilite în calendarul credinţei. Cum se vor abţine ei în acest interval de la demagogie, minciună, fraude, care sunt la modă? Cel care nu a bifat măcar o dată acest capitol al fraudei și demagogiei, mai merită titulatura de politician?
A început Postul Crăciunului. Să privim, așadar, mai atent la cei care ne sunt în preajmă, care au nevoie de un gând senin, de o mână întinsă. Să stingem focul conflictelor, să îngropăm dezamăgiri care ne mistuie sufletul (deși e atât de greu!), să întoarcem și celălalt obraz, dacă e cazul, să fim mai umani într-o lume din ce în ce mai dezumanizată și dezumanizantă.

Distribuie prietenilor

( editorial publicat, luni, în Ziarul Prahova)